<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ahogy az várható volt, miután Oroszország nem fér hozzá a nemzetközi pénzpiacokhoz és nem tud deviza tranzakciókat bonyolítani, így az aktuális dollártörlesztésre sem kerülhetett sor. Mivel jár a technikai fizetésképtelenség?

Ahogy arról vasárnap beszámoltunk a várakozásoknak megfelelően képtelen volt Oroszország a 100 millió dollárnyi kötvényfizetésési kötelezettségének teljesítésére. Oroszországnak ugyan lenne pénze kifizetni a hitelezőit, de a nemzetközi szankciók miatt nem tud külföldi bankoknál számlaforgalmat bonyolítani és devizában fizetni, így hivatalosan pénzügyi nemteljesítővé vált.

Az ügy kapcsán természetesen megszólalt a Kreml illetékese, és ismét jelezték az oroszok, hogy az országnak valójában nem fizetésképtelen, de a szankciók miatt nem tud pénzt küldeni a kötvénytulajdonosoknak, azzal vádolva a Nyugatot, hogy így próbálják mesterséges csődbe kergetni és ellehetetleníteni az orosz gazdaságot. Tény, hogy miután a nyugati országok hátat fordítottak Moszkvának a most kimondott fizetésképtelenségnek kisebb a gyakorlati jelentősége, hiszen a fennálló szankciók miatt a banki kapcsolatok szünetelnek és nem tudnának hiteleket felvenni.

A most bekövetkezett esemény egyébként a maga nemében rendkívüli, még akkor is, ha az orosz pénzügyi rendszer ettől nem fog összedőlni. Oroszország ugyanis több mint egy évszázaddal ezelőtti bolsevik forradalom idején vált utoljára a nemzetközi kötvényekeivel nemteljesítővé.

A nyugati hatalmak számára mindez persze komoly kommunikációs fegyvertény lehet, ami igazolhatja az eddigi szankciókat a közvélemény szemében. Az aktuális kötvényfizetés május végén vált megoldhatatlanná, amikor az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának a Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatala (OFAC) ténylegesen megakadályozta Moszkvát a kifizetésekben.

A szakértők szerint jelen pillanatban a fizetésképtelenség leginkább szimbolikusnak tekinthető, hiszen többek között a megnövekedett olaj és gázbevételek miatt Moszkva nem is akar hitelt felvenni. Ugyanakkor, a háború esetleges lezárását követően, ha visszatérne Oroszoroszág a piacokra, akkor vélhetőleg a technikai csőd bélyege miatt csak megnövekedett hitelköltségek mellett juthatnak majd pénzhez.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.