4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Egyesült Arab Emírségekben átálltak a szombat-vasárnapi hétvégére. A lépés a nyugati gazdaságokhoz való jobb igazodást szolgálja, de az első pénteki munkanap sokaknak volt nagyon furcsa.

A szombat-vasárnapi hétvége az európai kultúrkörben teljesen kőbe vésettnek számít, esetleges megváltoztatása biztosan hatalmas felzúdulást keltene (bár sokan emlékezhetnek, hogy nem is olyan nagyon régen, 1981 előtt Magyarországon még munkanapnak számított a szombat is). Az Egyesült Arab Emírségekben viszont pontosan ez történt: december elején jelentették be, hogy az állami intézményekben ezentúl nem péntek-szombat lesz a munkaszüneti nap, hanem a hétvége péntek déltől kezdődik, és vasárnapig tart majd.

Az első pénteki munkanapon a munkahelyükhöz közel imádkozók sokasága Dubajban
Az első pénteki munkanapon a munkahelyükhöz közel imádkozók sokasága Dubajban

Két okból sem vezetett ez látványos elégedetlenkedéshez. Az Egyesült Arab Emírségekben 2006-ig még csütörtökön és pénteken voltak a hétvégi munkaszüneti napok, tehát egy hasonló váltásra már sor került a közelmúltban. A másik, talán fontosabb tényező, hogy mivel a munkaszünet péntek déltől kezdődik, a lépéssel valójában négy és fél napra vágták meg a munkahetet.

Ezzel az Emírségek lett az első ország a világban, ahol a hivatalos munkahét rövidebb, mint öt munkanap, de az ország vezetése szerint a jobb munka-szabadidő egyensúllyal még nőni is fog a munkavállalók teljesítménye, és ezáltal az ország gazdasági teljesítménye is. Az Emírségek lesz az egyetlen ország a térségben, amely eltér az arab világban szokásos, az iszlám vallási hagyományokhoz illeszkedő péntek-szombat munkaszünettől. A nyugati rend melletti fő indok a „globális piacok” ritmusához való igazodás volt, ami mind az Emírségekben működő cégeknek, mind a külföldön működő, de az Emírségekkel üzletelő vállalatoknak megkönnyíti majd az életét. Az országnak nem ez volt a közelmúltban az első olyan lépése, amivel szembe ment a környező arab államokkal: tavaly az Emírségek normalizálta a viszonyát Izraellel is.

Mohamed bi Zájid án-Nahajan sejk, abu-dzabi trónörökös (j) a kétnapos hivatalos látogatáson az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodó Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt fogadja Abu-Dzabiban 2021. december 13-án. MTI/EPA/Az izraeli kormány sajtóirodája/Haim Zach
Mohamed bi Zájid án-Nahajan sejk, abu-dzabi trónörökös (j) a kétnapos hivatalos látogatáson az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodó Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt fogadja Abu-Dzabiban 2021. december 13-án. MTI/EPA/Az izraeli kormány sajtóirodája/Haim Zach

Persze nem mindenki boldog a döntéstől. A közösségi média is tele volt az első munkás péntek témájával, az egyik felhasználó egyszerűen annyit írt: „Egyszerűen nem stimmel ez így.” Egy másik azt tette hozzá: „A testem és a lelkem is teljesen hozzászokott a pénteki szabadnaphoz. Azt hiszem, a mai nap hosszú szenvedés lesz.” Vannak, akiknek nem ennyire kategorikus a véleményük. „Ez az első munkás szombat, egy kicsit furcsa érzés – mondta Ahmed Blibisi, egy banki alkalmazott. – Az én szemszögemből van ráció a döntésben, a bankok világában mindenképp. Így most ugyanazokon a napokon dolgozunk, mint mindenki más a világban.”

A zavart növeli, hogy a döntés csak az állami irányítású cégeknél, illetve a közigazgatásban kötelező erejű, számos magáncég egyelőre kivár, vagy nem is tervezi az átállást. Egy 195 céget érintő felmérés eredménye szerint csupán a megkérdezett cégvezetők 23 százaléka állítja át a vállalkozását a négy és fél napos, hivatalos munkahétre, de 50 százalékuk jelezte, hogy a „rendes” szombat-vasárnapos hétvégét viszont jó döntésnek tartaná. A cégek egyharmada fejezte ki aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy az új rend miatt a környező országokkal kerülnek más hullámhosszra. „Sokat dolgozunk egyiptomi és szaúd-arábiai partnerekkel” – mondta egy rendezvényszervező cég munkatársa, aki hozzátette, nekik továbbra is munkanap marad a vasárnap.

Feltehetően az első néhány hónap után a legtöbben megszokják az új rendet. Igazán azok a családok kerülhetnek hosszabb távon nehéz helyzetbe, ahol mondjuk a férj és a feleség számára tartósan is különböző napokra esik majd a hétvége. „Szerencsére nekem ugyanazok a napjaim szabadok, mint a gyerekeknek, de a férjemmel nem ez a helyzet – mondja egy nemzetközi szállítmányozó cég alkalmazottja. – Ő egy olyan multinál van, ahol egyelőre nem álltak át az új munkahétre. Remélem, gyorsan megteszik, különben tönkreteszik a családunk életét.

Most pénteken mindenesetre csendes volt Dubaj üzleti negyede. Ebben biztosan benne volt, hogy számos cég még nem állt át, de az is, hogy a Covid miatt így is, úgy is sokan dolgoznak otthonról. Akik mégis bementek a munkahelyükre, azok a munkaidő után igyekeztek hazaérni a péntek déli imádság negyed 2-re meghatározott idejére, mások a munkahelyük közelében, összegyűlve, egymás mellé leterítve imaszőnyegeiket végezték el vallási kötelezettségüket, de a belvárosi mecsetekben is többen voltak a szokásosnál.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!