TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A szociáldemokrata és a szabadságpárti képviselők támogatásával az osztrák parlament megszavazta a Kurz-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Ez azt jelenti, hogy az országot egy átmeneti kormány irányítja majd a várhatóan ősszel sorra kerülő parlamenti választásokig. Sebastian Kurz annak ellenére kénytelen távozni, hogy pártja tegnap fölényesen nyerte az EP-választást.

Megbukott a Sebastian Kurz vezette kisebbségi néppárti kormány Ausztriában, miután a parlament alsóháza ma délutáni rendkívüli ülésén megszavazta a szociáldemokraták által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A délutáni voksoláson a baloldali képviselők mellett a szabadságpárti képviselők is Kurz ellen szavaztak. A döntést több órás vita előzte meg.

Sebastian Kurz (Forrás: EPA) Sebastian Kurz (Forrás: EPA)

Ibizáról indult

Az ibizai botrány tehát nem csak a kormánykoalíciót, hanem az egész kormányt bedöntötte.  Mint arról beszámoltunk, a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung az EP-választások előtt egy héttel hozott nyilvánosságra egy 2017-ben Ibizán, titokban készült videót.

A felvételen az Osztrák Szabadságpárt két akkori magasrangú politikusa, Heinz-Christian Strache pártelnök (későbbi osztrák alkancellár) és Johann Gudenus  arról beszélget egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával (aki valójában beépített ember volt), hogyan lehetne kétes eredetű pénzből megtámogatni a párt választási kampányát állami megbízásokért cserébe. (Háttéranyagunk a témában: Prostik, drogok, hatalmi játszmák: újabb részletek az ibizai videóról).

A botrány kirobbanása után Kurz kezdeményezte a szabadságpárti belügyminiszter menesztését Alexander Van der Bellen osztrák államfőnél, válaszul a radikális jobboldali párt összes minisztere benyújtotta lemondását. Ezzel felbomlott a kormánykoalíció, és múlt héten szakértőkkel megtámasztott kisebbségi néppárti kormány jött létre. Ez a kabinet bukott most meg.

Átmeneti kormány jön

A Die Presse szerint az államfőnek most menesztenie kell a kancellárt és a minisztereket, és új személyeket kell jelölnie a helyükre. Az új, átmeneti kormány az előrehozott parlamenti választásokig irányítja az országot, amelyekre korábbi közlések szerint ősszel kerülhet sor.

Sebastian Kurz egy nappal azután bukott meg, hogy az általa vezetett Néppárt fölényes győzelmet aratott az EP-választáson. A jobbközép politikai erő a szavazatok 35 százalékát szerezte meg (ez nyolc százalékos javulás 2014-hez képest), megelőzve a szociáldemokratákat (23 százalék) és a Szabadságpártot (17 százalék).

(privátbankár.hu)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.