2019. május 27. 16:49

A szociáldemokrata és a szabadságpárti képviselők támogatásával az osztrák parlament megszavazta a Kurz-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Ez azt jelenti, hogy az országot egy átmeneti kormány irányítja majd a várhatóan ősszel sorra kerülő parlamenti választásokig. Sebastian Kurz annak ellenére kénytelen távozni, hogy pártja tegnap fölényesen nyerte az EP-választást.

Megbukott a Sebastian Kurz vezette kisebbségi néppárti kormány Ausztriában, miután a parlament alsóháza ma délutáni rendkívüli ülésén megszavazta a szociáldemokraták által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A délutáni voksoláson a baloldali képviselők mellett a szabadságpárti képviselők is Kurz ellen szavaztak. A döntést több órás vita előzte meg.

Sebastian Kurz (Forrás: EPA) Sebastian Kurz (Forrás: EPA)

Ibizáról indult

Az ibizai botrány tehát nem csak a kormánykoalíciót, hanem az egész kormányt bedöntötte.  Mint arról beszámoltunk, a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung az EP-választások előtt egy héttel hozott nyilvánosságra egy 2017-ben Ibizán, titokban készült videót.

A felvételen az Osztrák Szabadságpárt két akkori magasrangú politikusa, Heinz-Christian Strache pártelnök (későbbi osztrák alkancellár) és Johann Gudenus  arról beszélget egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával (aki valójában beépített ember volt), hogyan lehetne kétes eredetű pénzből megtámogatni a párt választási kampányát állami megbízásokért cserébe. (Háttéranyagunk a témában: Prostik, drogok, hatalmi játszmák: újabb részletek az ibizai videóról).

A botrány kirobbanása után Kurz kezdeményezte a szabadságpárti belügyminiszter menesztését Alexander Van der Bellen osztrák államfőnél, válaszul a radikális jobboldali párt összes minisztere benyújtotta lemondását. Ezzel felbomlott a kormánykoalíció, és múlt héten szakértőkkel megtámasztott kisebbségi néppárti kormány jött létre. Ez a kabinet bukott most meg.

Átmeneti kormány jön

A Die Presse szerint az államfőnek most menesztenie kell a kancellárt és a minisztereket, és új személyeket kell jelölnie a helyükre. Az új, átmeneti kormány az előrehozott parlamenti választásokig irányítja az országot, amelyekre korábbi közlések szerint ősszel kerülhet sor.

Sebastian Kurz egy nappal azután bukott meg, hogy az általa vezetett Néppárt fölényes győzelmet aratott az EP-választáson. A jobbközép politikai erő a szavazatok 35 százalékát szerezte meg (ez nyolc százalékos javulás 2014-hez képest), megelőzve a szociáldemokratákat (23 százalék) és a Szabadságpártot (17 százalék).

(privátbankár.hu)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.