3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A törvény az önkormányzatok feladatául rendeli a közvilágítás biztosítását. Ennyit lehet megtudni abból az államtitkári válaszból, amit egy ellenzéki képviselő kapott. Vadai Ágnes arról érdeklődött, igaz-e az a sajtóértesülés, hogy ezt a feladatot is átvenné a kormányzat. Az önkormányzati törvényt kétharmaddal lehet megváltoztatni, de semmi nem tiltja, hogy veszélyhelyzetben rendelettel írják elő a törvénytől eltérő alkalmazást.

A jelenleg hatályos önkormányzati törvény szerint a településüzemeltetés, benne a közvilágításról való gondoskodás a helyi önkormányzat feladata – mindössze ennyi érdemi választ kapott Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő arra az írásbeli kérdésére, amit a Népszava cikkének megjelenése után tett fel Lantos Csaba energiaügyi miniszternek.

Mint arról lapunk is beszámolt, a napilap információi szerint a településeknek juttatott rezsitámogatás fejében a kormány a közvilágítás üzemeltetésére is rátenné a kezét.

A lapnak Szita Károly kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke nem kommentálta az értesülést, munkatársán keresztül sejtelmesen annyit közölt,

„ha publikus lesz, elmondja”.

Az értesülés a Népszaván keresztül jutott el Schmidt Jenőhöz, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökéhez, aki akkor azt mondta, nem lepődne meg, ha a kormányzat tényleg átvenné ezt a feladatot. Mint fogalmazott,

„az áramtermelés és kereskedés eleve állami monopólium, ráadásul igen faramuci a helyzet: másé az oszlop, másé a vezeték, más adja az áramot, míg az önkormányzatok javarészt csak a lámpatesteket biztosítják”.

Schmidt szerint az önkormányzatok „nem igazán tiltakoznának a közvilágítás államosítása miatt, hiszen így megszabadulnának a korszerűsítés terhétől is, ami komoly kiadást jelent”. Erre utalt a közelmúltban lapunknak interjút adott csepeli polgármester, Borbély Lénárd is, aki „a nagy testvér segíti a kisebbet elvén” alapuló szolidaritási adó kapcsán arra emlékeztetett,

vidéken, például az ország keleti felén gondot okoz a közvilágítás minimális fejlesztése is.

A miniszter nevében Vadai Ágnesnek válaszoló Koncz Zsófia államtitkár emlékeztet, a kormány 3007 darab, tízezer főnél kisebb lélekszámú településnek 32 milliárd, míg 138 ennél népesebb városnak, valamint 17 kerületi önkormányzatnak 44 milliárd forint rezsitámogatást ítélt meg.

Lehet, hogy a rezsitámogatás fejében elveszik az önkormányzatoktól a közvilágítási feladatot? Fotó: Depositphotos
Lehet, hogy a rezsitámogatás fejében elveszik az önkormányzatoktól a közvilágítási feladatot? Fotó: Depositphotos

A polgármesterek a juttatást vegyesen élték meg, volt, aki szerint nem politikai alapon történt a támogatások szétosztása, és ezen településvezetők között ellenzékiek is akadnak. Mások viszont – ide tartozik például a gödöllői polgármester, Gémesi György, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke is – úgy vélik, a rezsitámogatás szétosztásánál a politikai szempont is érvényesült. Az viszont tény, a rezsikiadások növekményének csak töredékére elég a kormányzati támogatás.

A törvény tehát a helyi önkormányzat, Budapesten a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatáskörébe rendeli a közvilágítás biztosítását. Ám a rendeleti kormányzás időszakában – mint láttuk – akár a költségvetést is átírhatja a kabinet, és nincs korlátozó szabály arra, hogy akár sarkalatos törvények eltérő alkalmazását is előírhassa. Az önkormányzati törvény ilyen, ami azt jelenti, hogy annak megváltoztatásához az Országgyűlés ülésén jelen levő képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A Fidesz-KDNP a 199 tagú parlamentben 135 képviselővel rendelkezik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!