3p

Ez történt az orosz-ukrán háború mai napján.

- A Gazprom leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül, erősítette meg szerdai közleményében az orosz gázipari holding.

A Gazprom emlékeztetett arra is:

Bulgária és Lengyelország tranzitország, így ha az orosz gáz harmadik országokba irányuló tranzitmennyiségéből jogosulatlanul kivesznek, a tranzitszállítások ezzel a mennyiséggel csökkennek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a gázellátás helyreállításának feltétele az áttérés a rubelben fizetésre. Szerinte ez semmilyen hatást nem gyakorol az energiahordozó árára.

Két gázcsapot már elzártak. (Illusztráció.) Fotó: Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin
Két gázcsapot már elzártak. (Illusztráció.) Fotó: Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin

- Sajtóhírek szerint már tíz európai ország teljesítette Moszkva kérését:

tíz európai cég nyitotta meg a Moszkva által kért számlákat a GazpromBanknál.   

- Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: az oroszok gázzal zsarolják Európát.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai szentpétervári törvényhozói tanácskozáson azt mondta:

ha valaki kívülről be akar avatkozni az ukrajnai háborúba és stratégiai fenyegetést hoz létre Oroszország számára, "villámgyors csapásra" számíthat.

"Az Oroszország stratégiai biztonságát veszélyeztető fenyegetés esetén végrehajtandó villámgyors csapásokról szóló összes döntést meghoztuk" - tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy ezt a figyelmeztetést már általa "különleges hadműveletnek" nevezett ukrajnai háború elején elmondta. Mint mondta, Oroszországnak minden eszköze megvan az ellencsapáshoz.

- Természetes folyamatnak és a bűnösök megbüntetésére irányuló isteni beavatkozásnak nevezte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán küldöttség tagja az Ukrajnával határos három oroszországi régióban történt éjszakai robbantásokat. Szavai szerint most Oroszország belgorodi, voronyezsi és kurszki régiói is "kezdik aktívan tanulmányozni", mit jelent az a kifejezés, hogy "demilitarizálás".

- A hivatalosan Moldovához tartozó, nemzetközileg el nem ismert Dnyeszter menti szakadár terület "belügyminisztériuma" azt állította:

a területükön lévő egyik orosz lőszerraktárt Ukrajna felől tűz alá vették.

A közlés szerint személyi sérülés nem történt.

- Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdete óta mintegy 2,3 millió ukrajnai állampolgár, vagyis az elmenekültek 44 százaléka kért nemzetközi védelmet az Európai Unió valamelyik tagországában - közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége.Hetente átlagosan csaknem 300 ezer Ukrajnából érkező menekült kér ideiglenes védelmet az Európai Unióban.

(Forrás: MTI, Bloomberg)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!