3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Korábbi becsléseink szerint 4 százalék volt a státusztörvény miatti pedagógushiány, ám most kiderült, 5 százalékról van szó, mert 4314 pedagógus hagyta ott a pályát. 

Szeptember végéig kellett nyilatkoznia az állami iskolákban dolgozó tanároknak arról, hogy elfogadják-e az új jogállást, ami a júliusban elfogadott státusztörvénnyel járt, és számos változást hozott a pedagógusok életébe. Az Átlátszó októberben közérdekű adatigényléssel kikérte a 60 tankerület adatait, és az 59 helyről megküldött statisztikákból kiderült, hogy a negatív változások miatt a tanárok 5 százaléka állt fel az állami iskolákból. Egyedül az Észak-Budapesti Tankerületi Központtól nem kaptak választ.

Nem 4, hanem 5 százalék. Fotó: Depositphotos
Nem 4, hanem 5 százalék. Fotó: Depositphotos
 

A térképre tett adatok alapján a tanárok öt százaléka mondhatott fel, ugyanakkor kétszer annyi új tanár kezdte meg a tanítást a tankerületek fenntartása alá tartozó iskolákban, mint amennyien távoztak.

Az is kiolvasható, hogy

  • 2023-ban összesen 4314 tanár szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát a tankerületek felügyelete alá tartozó iskolákban.
  • A legtöbben a közép-pesti (13. és 14. kerületi iskolák) és a belső-pesti (ami az 5.,6.,7, 8. és 9. kerületi intézményeket foglalja magában) tankerületeket hagyták ott: minden 12. tanár erről a két helyről távozott.
  • A legtöbben júliusban és augusztusban mondtak fel: az összes távozó 66,4 százaléka ebben az időszakban döntött úgy, hogy közös megegyezéssel vagy lemondással otthagyja az iskolát.
  • A június elejétől szeptember végéig terjedő négy hónap leforgása alatt legtöbben a közép-budai (ahová az 1., 2., és 12. kerület iskolái tartoznak), a belső-pesti, valamint a közép-pesti tankerületekből távoztak: mindhárom tankerületből több mint 120-an. Egyetlen olyan tankerület volt, ahol egyetlen felmondó sem akadt ebben az időszakban, az észak-budapesti (3. és 4. kerület).

Az Oktatási Hivatal statisztikáit is összevetették a távozó kollégák számával, és ez alapján elmondható, hogy az 59 tankerület iskoláiban dolgozó tanárok öt százaléka döntött idén a felmondás mellett.

Korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform is közölt releváns adatokat, ez alapján lapunk 4 százalékos pedagógus elvándorlást számolt ki. 

Az 59 tankerület adataiból az is látszik, hogy közel kétszer annyi tanár kezdte meg a munkát a tankerületek fenntartása alá tartozó intézményekben, mint amennyien távoztak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!