2018. november 14. 09:05
mfor.hu

Szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a korábbinál is magasabb fokozatra kapcsolt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben.

2018 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság a korábbi 4,9 százalék után, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok azonban még ennél is jobb teljesítményről árulkodnak.

A nyers, kiigazítatlan adat jobb lett az elemezői várakozásoknál is, a Portfolio elemzői konszenzusa ugyanis 4,3 százalékos harmadik negyedéves növekedésre számított.

A második negyedévi 4,7 százalékos növekedés 5 százalékra gyorsult. Utoljára ilyen mértékű bővülésre tavaly az utolsó negyedévben volt példa. Ezzel az idei év első három negyedévében már 4,9 százalékos növekedési ütemnél járunk, vagyis jó eséllyel meghaladhatja a várakozásokat a 2018-as gazdasági bővülés mértéke.

Forrás: KSH Forrás: KSH

Negyedéves bázison 1,2 százalékkos volt a növekedés a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a második negyedévi 1,1 százalék után.

A KSH előzetes közlése szerint a harmadik negyedévi teljesítményhez a nemzetgazdaság valamennyi ága hozzájárult, de főként a piaci alapú szolgáltatásoknak köszönhető a növekedés.

Meglepő növekedés

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok meglepőek, mert a piaci várakozások némi lassulással számoltak.

Nagyot mennek a szolgáltatások
„Csak előzetes adatokról van szó, ezért még nem lehet pontosan megmondani, melyik ágazat mennyivel járult hozzá a növekedéshez. Az viszont biztos, hogy a szolgáltatások mellett az építőipar is segítette a növekedést” – fogalmazott az elemző.

Az előző negyedévekben is a szolgáltató szektor húzta a gazdaságot, valószínűsíthető, hogy ebben a szegmensben további gyorsulás következett be a harmadik negyedévben. A fogyasztási oldalon továbbra is a lakossági kereslet és a beruházások növekedése pörgeti gazdaságot. „Különösen érdekes lesz, hogy a később megjelenő részletes adatok szerint a nettó export hogyan alakult. Az eddigi külkereskedelmi adatok ugyanis az a kérdés, hogy a korábbi negyedévek negatív teljesítményéhez képest tovább romlott-e a helyzet” – tette hozzá.

Lassulás jöhet
A szakember szerint azonban a következő negyedévekben lassulásra lehet számítani elsősorban a nemzetközi konjunktúra lanyhulása miatt. A mostani kilátások alapján az idén összességében 4,5 százalék körüli lehet a GDP-bővülés. 2019-ben a belső motorok megmaradnak, azaz a lakossági fogyasztás és a beruházások továbbra is pörgetik majd a gazdaságot, ugyanakkor a külső környezet lefelé mutató kockázatot hordoz, ezért jövőre 3,4 százalékos többletre van kilátás.

A Pénzügyminisztérium közleményében azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság 2018 első három negyedéves növekedése több mint két és félszerese az uniós átlagnak, ezzel a régióban az első, az Európai Unióban a második helyen szerepel a tagállamok között. Az idei évben eddig egy erőteljes, 4,7 százalékos növekedést láthatunk. Ehhez minden nemzetgazdasági ág érdemben hozzájárult, melyek közül a magas ütemben bővülő építőipar és szolgáltatási ágak emelhetők ki. Ezek mögött két fő húzóerő áll: a jövedelmi helyzettel párhuzamosan emelkedő lakossági fogyasztás és a kétszámjegyű bővülést elérő beruházások.

Legutóbb az Európai Bizottság emelte 4,3 százalékra a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, így mostanra a hazai és nemzetközi szervezetek szinte egyöntetűen jóval négy százalék feletti bővülést várnak Magyarországon 2018-ra, ami összhangban van a kormány várakozásaival - mondta el a pénzügyminiszter. Hozzátette: ennek elérését egyebek mellett az otthonteremtési program, a tartósan emelkedő bérek, a növekvő belső fogyasztás, az erős export, a fejlesztési projektek megvalósulása, valamint a szolgáltatói szektor növekvő teljesítménye támogatja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.