5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A főpolgármester jegyezte javaslatot 18 igennel, 11 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatták a képviselők.

A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat a gazdálkodásához az április 1. és szeptember 19. közötti időszakra legfeljebb 60 milliárd forint összegű, a szeptember 20. és december 31. közötti időszakra pedig legfeljebb 30 milliárdos folyószámlahitelt vesz igénybe.

 Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a folyószámla-hitelkeret nyáron esedékes emelésére biztonsági tartalékként hivatkozott, és azt mondta, arra azért is van szükség, mert továbbra is várják a Lánchíd felújítására az államtól a 6 milliárd forintot, valamint a trolibuszbeszerzésre ígért 11 milliárd forintot.
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a folyószámla-hitelkeret nyáron esedékes emelésére biztonsági tartalékként hivatkozott, és azt mondta, arra azért is van szükség, mert továbbra is várják a Lánchíd felújítására az államtól a 6 milliárd forintot, valamint a trolibuszbeszerzésre ígért 11 milliárd forintot.
Fotó: Fotó: Fővárosi Közgyűlés

A fővárosi önkormányzat gazdálkodásában a bevételek, illetve a kifizetések ütemezése nem hangolható össze teljes mértékben, ezért az önkormányzatnak tartalékkeretre van szüksége a likviditásának folyamatos, biztonságos fenntartása érdekében - mutattak rá a javaslatban. Mint írták, a március 1-jétől rendelkezésre álló 40 milliárdos folyószámlahitelkeret-állomány várhatóan március végén kimerül. Ezért átmenetileg további 20 milliárd forint folyószámlahitelre lesz szükség annak érdekében, hogy a kifizetési kötelezettségeket a második féléves iparűzési adóbevételek szeptember közepén esedékes megérkezéséig teljesíteni tudják.

A szerdai közgyűlést megelőző háttérbeszélgetésről ebben a cikkünkben számoltunk be:

A javaslat szerint a szeptember 20-ától rendelkezésre álló 25 milliárd forintos hitelkereten túl várhatóan további 5 milliárd forint folyószámlahitelre lesz szüksége az önkormányzatnak a felmerülő kiadások rendezéséhez.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hivatkozott az Állami Számvevőszék megállapítására, miszerint a főváros 2021-től a központi költségvetés nettó befizetője. Megjegyezte: a kormány "elzárta a pénzt", és a fővárosnak arra sem volt lehetősége, hogy külső forrásból jusson pénzhez.

Demszky árnyát festi fel a Fidesz

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010-ben a Tarlós István vezette főváros 220 milliárd forint adósságot örökölt, de 2019-re már 200 milliárd forint volt a főváros kasszájában; mostanra a főváros súlyosan eladósodott, válságos helyzetben van. Az előterjesztés célja, hogy a főváros "működőképesen kibírja" a június 9-ei választásokig, és "utána jön az özönvíz": ugyanolyan pénzügyi helyzetet fog a városvezetés a következőre hagyni, mint a Demszky Gábor-féle - fűzte hozzá. Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros nem tartotta be a Lánchíd felújításával kapcsolatban vállaltakat, ezért nem kapta meg a hatmilliárd forintot.

Karácsony Gergely főpolgármester Hófehérke almájára utalva azt mondta, az a kérdés, hogy "ki rakta a mérget az almába". Úgy vélte, kormányzati döntések sorozata tette a mérget az almába, miközben a város állítja elő a GDP 37 százalékát.

Jön a lakásügynökség

A Fővárosi Lakásügynökséggel kapcsolatos javaslat tárgyalásakor Kiss Ambrus elmondta: már 70 lakástulajdonos jelentkezett, hogy az ügynökség kezelje a lakásaikat, és adja bérbe. Jelezte, a főváros a piaci árnál kevesebbért venné bérbe a lakásokat, amiket aztán kiadna a budapesti közszolgáltatásban dolgozóknak.

Wintermantel Zsolt szerint az előterjesztés arról szól, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesterré választása óta nem valósult meg semmi az ígéreteiből, és a választások közeledtével "valamit fel kell mutatni". Viccnek nevezte, hogy csak most jutott el a főváros oda, hogy olyan hatáskört adjon a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központnak, ami lehetővé teszi magántulajdonú lakások bérbeadását. Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) "megkopott bakelitlemezhez" hasonlította az előterjesztést, Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) pedig zöldprogramjának és állatvédelmi programjának megvalósulását kérte számon Karácsony Gergelyen. Kiss Ambrus válaszában arról beszélt, 30 százalékkal növelték a kiadott lakások számát.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a meg nem valósult e-jegyrendszer ügyében született ítélet szerint a fővárosnak visszajáró 2,3 milliárd forintot a Flórián téri felüljáró felújítására fordítják. A rekonstrukció még az idén elkezdődhet. A felüljárót 2026 végéig, 5,5 milliárd forintból tervezik felújítani. A testület jóváhagyta a kormányzat és a főváros között létrejövő, a kötelezően ellátandó helyi közösségi közlekedési feladatok idei 12 milliárdos támogatás-felhasználásának szabályairól szóló szerződés megkötését. Továbbá úgy döntöttek, hogy a bicskei gyermekotthonban történtek miatt felállított eseti bizottságnak március helyett az áprilisi közgyűlésen kell benyújtania a beszámolóját.

A testület az ülésen ismét elutasította a teherforgalmi behajtási díj eltörlésére vonatkozó kormányhivatali felhívást. Módosították az önkormányzati lakások bérbeadásáról szóló rendeletet, és két XI. kerületi önkormányzati lakás esetében bérlőkiválasztási jogot biztosítottak az Utcáról Lakásba! Egyesületnek. A lakásokba a gyermekvédelmi szakellátásból kikerülő fiatalok költözhetnek majd. Megszavazták a 24,3 millió forintos támogatást is a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak az aluljárókban lévő térfigyelő kamerák működtetésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!