3p

A július elejétől elérhető Otthonfelújítási Program nemcsak a lakáspiac, de az építőipar számára is komoly impulzust adhat. Előrejelzésünk szerint az építőipari termelésben idén 3 százalékos növekedés valósulhat meg, mellyel az ágazat termelése végre a pozitív tartományba billenhet, jövőre pedig további 5,3 százalékos növekedésre számíthatunk. Az MBH Bank elemzői szerint a program nem csak a közvetlenül érintett ágazatokra, de áttételesen az egész gazdaságra élénkítő hatást gyakorolhat.

A pályázati lehetőségből várhatóan 20 ezer épület korszerűsítése valósulhat meg, mely elsősorban a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások számára biztosít majd megrendelést. Az ÉVOSZ számításai szerint számukra nagyjából 200 milliárd forint értékű forgalmat fog generálni a program. Az építőiparban működő vállalatok több mint 70 százaléka a fent említett kategóriákba tartozik. Az építőipar túl van a covid előtti években tapasztalt feszes helyzetén, így a lakásfelújítási támogatásból eredő munkákat is könnyen ki tudja az ágazat elégíteni, sőt a program megadhatja végre azt a lökést, amivel az ágazat termelése pozitív tartományba kerülhet.

 Jelentős lökést ad a program
Jelentős lökést ad a program
Fotó: Depositphotos

Az építőipari termelésben idén 3 százalékos növekedés valósulhat meg, majd 2025-ben már 5,3 százalékos növekedéssel számolunk. A korábbi időszakban az ágazatban kialakult kapacitás-felesleg miatt nem várjuk azt, hogy feltorlódnának a megrendelések, illetve a kivitelezési árakban sem várunk extrém növekedést, de a munkadíjak csökkenésére ne számítsunk - hívják fel a figyelmet az MBH Bank szakértői.

Jelenleg kivárás jellemzi az építőanyag-vásárlás piacot

Az építési költségek 2024-ben stagnáltak, az anyagköltség emelkedett kis mértékben, amelyet jellemzően az útdíj emelkedés okozott. Idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfeljebb egyszámjegyű, 5–10 százalékos áremelkedéssel számol, mivel nincs áruhiány, nincs keresleti nyomás, még az otthonfelújítási program sem fogja leterhelni az ágazatot, és éppen ezért nem is számítunk arra, hogy jelentős árfelhajtó hatása lesz. A gyártóknak elegendő kapacitásuk van, és az éles verseny miatt a kivitelezői kapacitás is rendelkezésre áll.

Az építőanyagok forgalma amúgy is visszaesett márciusban, áprilisban és májusban is, mivel az emberek kivárták az energiahatékonysági támogatást a nagyobb munkák elkezdésével. Az előzetes adatokból az látszik, hogy a nyílászáró csere és a homlokzati hőszigetelés lesz a legnépszerűbb felújítási forma, emellett az is várható, hogy a megpályázott korszerűsítéseket gyakran kísérik más felújítási munkák is, amelyek nem kapcsolódnak a támogatáshoz.

A lakásépítési, munkaerő- és anyagköltség index, 2015=100%. Forrás: MBH Bank/KSH
A lakásépítési, munkaerő- és anyagköltség index, 2015=100%. Forrás: MBH Bank/KSH

Nagy az érdeklődés a pályázat iránt, ugyanakkor a program indulása óta lászik, hogy a pályázati rendszer igen bonyolult (21 db pályázati dokumentum szükséges a pályázat leadásához), ezért ezek előkészítésével érdemes bankfióki segítséget igénybe venni. Az MBH Bank a 154 bankfiókból álló, országos lefedettségű MFB Pont Plusz hálózatában július 1-től fogadja a lakosság Otthonfelújítási program kapcsán benyújtott pályázatait; a támogatás folyósítása mellett hiteltermékek széles palettájával kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy a hazai lakásállomány korszerűbbé váljon, és megfeleljen a modern energetikai és fenntarthatósági követelményeknek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!