<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozását jelentette be a brit, az amerikai és az ausztrál kormány.

Atomtengeralattjárókhoz juttatják Ausztráliát

A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

A három ország angol nevének rövidítésből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezést európai idő szerint szerda éjjel jelentette be videókapcsolaton keresztül tartott egyidejű londoni, canberrai és washingtoni sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, valamint Joe Biden amerikai elnök. A Downing Street által Londonban ismertetett közös közlemény hangsúlyozza: az AUKUS első kezdeményezése lesz egy olyan háromoldalú együttműködés, amelynek eredményeként Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókhoz jut.

Hibrid sajtótájékoztató - a bal oldali képernyőn Boris Johnson brit miniszterelnök, a jobb oldalin Joe Biden, az USA elnöke, középen pedig Scott Morrison ausztrál miniszterelnök Canberrában 2021. szeptember 16-án az új védelmi szövetség bejelentésekor. Fotó: EPA / Mick TsikasHibrid sajtótájékoztató - a bal oldali képernyőn Boris Johnson brit miniszterelnök, a jobb oldalin Joe Biden, az USA elnöke, középen pedig Scott Morrison ausztrál miniszterelnök Canberrában 2021. szeptember 16-án az új védelmi szövetség bejelentésekor. Fotó: EPA / Mick Tsikas

Ennek a programnak az elkezdését 18 havi előkészítő egyeztetési folyamat előzi meg.

Boris Johnson és Joe Biden egyaránt nyomatékosan hangsúlyozta az AUKUS-partnerséget bejelentő tájékoztatóján, hogy a jövőbeni ausztrál tengeralattjáró-flottának csak a meghajtása épül majd a nukleáris technológiára, de ezeket a tengeralattjárókat nem nukleáris, hanem hagyományos fegyverzettel szerelik fel.

Nem mondják ki, de Kína miatt van az egész

A közös közlemény nem említi név szerint Kínát, de a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó szakértők szerint az AUKUS-kezdeményezés egyértelmű kifejeződése annak az aggodalomnak, amellyel az amerikai, a brit és az ausztrál kormány az indiai- és a csendes-óceáni térségben zajló kínai katonai tevékenységet figyeli.

A háromoldalú partnerség létrehozását bejelentő tájékoztatón Boris Johnson úgy fogalmazott: az Indiai- és a Csendes-óceán az egyre intenzívebbé váló geopolitikai versengés középpontjában van, és e térségben megoldatlan területi viszályok parázslanak, potenciális fellángolási pontokkal. Johnson hangsúlyozta: ez a térség az új - többek között a kibertérben megjelenő - biztonsági kihívásoknak is az egyik frontvonala.

Johnson nem titkolta, hogy a kezdeményezés - amellett, hogy célja a világ biztonságosabbá tétele - munkahelyek létrehozását is elősegíti az Egyesült Királyságban olyan, hadiipari tevékenységet is folytató brit óriásvállalatok bevonásával, mint a Rolls-Royce és a BAE Systems.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.