3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Értesült a Reuters. Hogy melyek lesznek ezek a cégek, azt még nem tudni, de már pénteken nyilvánosságra hozhatják a listát.

Több mint 10 kínai céget tehet feketelistára pénteken Joe Biden, értesült a Reuters. A hírügynökség egyik amerikai kormányzati forrása szerint a pontos szám 14 lesz. A cégek feketelistázásának oka az, hogy a kínai kormány elnyomja az ujgur lakosságot Hszincsiang tartományban. Vélhetően olyan vállalatokat korlátoznak majd, melyeket megvizsgálva arra jutottak, hogy azok a hszincsiangi üzemeikben kényszermunkára fogják az ujgur dolgozókat. A Reuters friss értesülésére Kína washingtoni nagykövetsége egyelőre nem reagált.

Nem ez az első eset, hogy az USA kínai cégeket korlátoz a Kínai Kommunista Párt ujgurellenes fellépése miatt - melyek egyébként hivatalosan továbbra is csak vádak, hiszen a kínai kormány minden elnyomásról szóló értesülésre, cikkre, videóra agresszív tagadással válaszol, mondván náluk semmiféle jogsértés nincs, minden ilyesmi nyugati koholmány. Az előző hónapban öt céget tett feketelistára az USA a Hszincsiang tartományban vélhetően alkalmazott kényszermunka miatt.

Hogy melyek az új listázott cégek, és egyáltalán az, hogy milyen szektorban tevékenykednek, egyelőre nem ismert. Ugyanakkor a kínai vállalatok mellett néhány olyan társaság is felkerül a listára, mely más országokban működik.

Gyakorlatban a feketelistázás azt jelenti, hogy a kiválasztott cégeknek a továbbiakban szigorú ellenőrzésnek kell alávetniük magukat, valamint engedélyeket kell kérniük az amerikai Kereskedelmi Minisztériumtól, ha amerikai beszállítóktól származó termékeket akarnak fogadni. A termékek körébe nemcsak alkatrészek tartoznak, hanem például szoftverek, anyagok is.

Nem ma kezdték

A kínai cégek a hszincsiangi elnyomás miatt történő feketelistázása még 2019-ben, a Trump-kormányzat alatt kezdődött. Akkor még elsődlegesen az ujgurok, kazahok és további muszlim kisebbségek jogait sértő, kiterjedt, videós megfigyelőrendszer szolgáltatta az okot, a kényszermunka még nem. 2019-ben első nekifutásra 28 kínai céget tettek feketelistára.

Hszincsiang tartományban néhány év alatt több száz átnevelőtábort építettek, ahová a helyi ujgurokat hurcolják. Kína szerint egyszerűen csak fellépnek a muszlim terrorizmus ellen, de folyamatosan látnak napvilágot jelentések nagyon súlyos ujgurellenes jogsértésekről. A táborokban a hivatalos verzió szerint csak oktatnak, jogvédő szervezetek szerint rendszeresek a verések, a nemi erőszak, és gyilkosságok is történnek. A hszincsiangi muszlimokat érő elnyomást ezért a korábbi amerikai külügyminiszter népirtásnak nevezte.

Nem minden hszincsiangi muszlimot visznek ugyanakkor munkatáborba. Akit nem visznek el, azokat a kínai propagandaminsztérium keresi meg, hogy megadott forgatókönyv szerint készítsenek videókat, melyeken arról beszélnek, hogy valójában mennyire nagyon szabadok. Ezeket a videókat később a minisztérium a nyugati közösségi oldalakon terjeszti.

(Reuters)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!