<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Értesült a Reuters. Hogy melyek lesznek ezek a cégek, azt még nem tudni, de már pénteken nyilvánosságra hozhatják a listát.

Több mint 10 kínai céget tehet feketelistára pénteken Joe Biden, értesült a Reuters. A hírügynökség egyik amerikai kormányzati forrása szerint a pontos szám 14 lesz. A cégek feketelistázásának oka az, hogy a kínai kormány elnyomja az ujgur lakosságot Hszincsiang tartományban. Vélhetően olyan vállalatokat korlátoznak majd, melyeket megvizsgálva arra jutottak, hogy azok a hszincsiangi üzemeikben kényszermunkára fogják az ujgur dolgozókat. A Reuters friss értesülésére Kína washingtoni nagykövetsége egyelőre nem reagált.

Nem ez az első eset, hogy az USA kínai cégeket korlátoz a Kínai Kommunista Párt ujgurellenes fellépése miatt - melyek egyébként hivatalosan továbbra is csak vádak, hiszen a kínai kormány minden elnyomásról szóló értesülésre, cikkre, videóra agresszív tagadással válaszol, mondván náluk semmiféle jogsértés nincs, minden ilyesmi nyugati koholmány. Az előző hónapban öt céget tett feketelistára az USA a Hszincsiang tartományban vélhetően alkalmazott kényszermunka miatt.

Hogy melyek az új listázott cégek, és egyáltalán az, hogy milyen szektorban tevékenykednek, egyelőre nem ismert. Ugyanakkor a kínai vállalatok mellett néhány olyan társaság is felkerül a listára, mely más országokban működik.

Gyakorlatban a feketelistázás azt jelenti, hogy a kiválasztott cégeknek a továbbiakban szigorú ellenőrzésnek kell alávetniük magukat, valamint engedélyeket kell kérniük az amerikai Kereskedelmi Minisztériumtól, ha amerikai beszállítóktól származó termékeket akarnak fogadni. A termékek körébe nemcsak alkatrészek tartoznak, hanem például szoftverek, anyagok is.

Nem ma kezdték

A kínai cégek a hszincsiangi elnyomás miatt történő feketelistázása még 2019-ben, a Trump-kormányzat alatt kezdődött. Akkor még elsődlegesen az ujgurok, kazahok és további muszlim kisebbségek jogait sértő, kiterjedt, videós megfigyelőrendszer szolgáltatta az okot, a kényszermunka még nem. 2019-ben első nekifutásra 28 kínai céget tettek feketelistára.

Hszincsiang tartományban néhány év alatt több száz átnevelőtábort építettek, ahová a helyi ujgurokat hurcolják. Kína szerint egyszerűen csak fellépnek a muszlim terrorizmus ellen, de folyamatosan látnak napvilágot jelentések nagyon súlyos ujgurellenes jogsértésekről. A táborokban a hivatalos verzió szerint csak oktatnak, jogvédő szervezetek szerint rendszeresek a verések, a nemi erőszak, és gyilkosságok is történnek. A hszincsiangi muszlimokat érő elnyomást ezért a korábbi amerikai külügyminiszter népirtásnak nevezte.

Nem minden hszincsiangi muszlimot visznek ugyanakkor munkatáborba. Akit nem visznek el, azokat a kínai propagandaminsztérium keresi meg, hogy megadott forgatókönyv szerint készítsenek videókat, melyeken arról beszélnek, hogy valójában mennyire nagyon szabadok. Ezeket a videókat később a minisztérium a nyugati közösségi oldalakon terjeszti.

(Reuters)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.