<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagállamában májusban az éves infláció 9,6 százalék volt, míg Magyarországon ennél több mint egy százalékponttal magasabb, 10,7 százalék.

Az OECD 38 tagállamának éves átlagos inflációja májusban tovább emelkedett, s elérte a 9,6 százalékot - tette közzé a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Egy hónappal korábban, áprilisban még 9,2 százalék volt ez az érték.

Egyre csak felfelé. Fotó: DepositphotosEgyre csak felfelé. Fotó: Depositphotos

Az infláció emelkedését nagyrészt az élelmiszer- és energiaárak vezéreltek. Ez a legélesebb áremelkedés 1988 augusztusa óta. Az éves infláció Kolumbia, Japán, Luxemburg és Hollandia kivételével minden országban nőtt. Tíz OECD-országban kétszámjegyű inflációt regisztráltak, a legmagasabb rátát Törökországban, Észtországban és Litvániában.

Magyarországon az éves infláció májusban 10,7 százalék volt.

Az élelmiszerárak inflációja májusában 12,6 százalékot ért el, szemben az áprilisi 11,5-tel. Az energiaárak inflációja éves szinten 35,4 százalékra ugrott, az áprilisi 32,9 százalékról. Az élelmiszerek és az energia nélkül számított éves infláció májusában 6,4 százalékra nőtt, szemben az áprilisi 6,2-vel.

A világ legfejlettebb országait tömörítő G7-térségben az éves infláció májusban 7,5 százalékra emelkedett, az áprilisi 7,1-ről. Minden G7-országban fokozódott a pénzromlás, kivéve Japánt, ahol stabil volt (2,5 százalék). A legnagyobb emelkedést áprilisról májusra Kanadában és Olaszországban jegyezték fel.

Májusban Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Japánban az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben az inflációhoz, míg Kanadában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban továbbra is az élelmiszerek és az energia nélkül számított infláció hajtotta a fogyasztóiár-indexet.

Az euróövezetben a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) által mért éves összevetésű infláció májusában 8,1 százalékra emelkedett, szemben az áprilisi 7,4-gyel. Az élelmiszer és az energia nélkül 3,8 százalékra nőtt májusban, szemben az áprilisi 3,5-tel.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az éves infláció az euróövezetben tovább, 8,6 százalékra emelkedhetett, miközben az élelmiszerek és az energia nélkül számított infláció enyhén csökkenhetett, 3,7 százalékra. Franciaországban és Olaszországban jelentős növekedés volt megfigyelhető, míg Németországban a becslések szerint az infláció lelassult.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.