3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Évek óta nem sikerült érdemben növelni a hazai várható élettartamot - az adatok alapján pedig ebben az egészségügyi költések fokozása is segíthetne. 

Biztatónak egyáltalán nem nevezhető magyarországi adatokat tett közzé a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a születéskor várható élettartam összességében 74,3 év volt 2021-ben itthon, ha pedig nemekre bontva nézzük mindezt, a magyar nők 77,8 évvel, míg a férfiak mindössze 70,7 évvel kalkulálhattak.

Ennek kapcsán kíváncsiak voltunk arra, hogy mégis milyen összefüggés rajzolódik az egészségügyi költések és az élettartam között, mennyit számít mindez? Az az OECD GDP-arányos, 2021-es adatait felhasználva készített grafikonunkon is látszik, hogy Magyarország viszonylag rendkívül keveset költ az egészségügyre.

A tárgyévben a hazai 7,4 százalékos ráfordítás összességében a 33. helyet jelentette a szervezet 38 tagországa közül. Mindez pedig egyben azt is mutatja, hogy például Costa Ricában, Chilében, valamint a Visegrádi Négyek két másik országában, Csehországban és Szlovákiában is többet költött arányosan erre a célra a kormányzat. Lengyelország egyébként ebben a mutatóban Magyarország mögött végzett 6,4 százalékkal.

Ha mindezt a születéskor várható élettartammal összehasonlítva nézzük, akkor az látható, hogy a magyar 74,3 év a 38-ból a 36. helyre volt elegendő, viszont a hazai átlag alig maradt el az amerikai 76,4 évtől – pedig messze az Egyesült Államok költi arányosan a legtöbbet az egészségügyre, a GDP mintegy 17,4 százalékát.

Lenne hová fejlődni

Bár egyértelmű összefüggés első ránézésre így nem rajzolódik ki az egészségügyi költések és a várható élettartam között, kíváncsiak voltunk arra, hogy azok az országok, ahol a hazaihoz hasonló szinten alakul a ráfordítás, mennyivel jobban vagy rosszabbul teljesítenek, mint Magyarország.

A hazai 7,4 százalékos GDP-arányos költés szintjéhez a legközelebb a Costa Ricában mért 7,6, az Észtországban mért 7,5, a Litvániában mért 7,8, és az izraeli 7,9 százalék áll. Ha az ezen országokban tapasztalható várható élettartamokat hasonlítjuk a magyar szinthez, a toplista a következőképpen alakul:

  1. Izrael – 82,6
  2. Costa Rica – 80,8
  3. Észtország – 77,2
  4. Magyarország – 74,3
  5. Litvánia – 74,2

év.

Azaz a magyar GDP-arányoshoz képest a legtöbbet költő Izraelben lényegesen magasabb volt a várható élettartam, mint itthon – ráadásul a vizsgált négy másik országból így három is jobban teljesített ezen a téren, mint hazánk.

Ha kifejezetten csak arra fókuszálunk, hogy hogyan változtak az elmúlt években ezek a mutatók, az látszik, hogy Magyarországon a várható élettartam sokkal inkább lefelé tendál, mint a hasonló helyzetben lévő országokban:

Ahogy az grafikonunkon is látszik, a 2016-ban mért 76,2 éves korhoz képest évek óta nem sikerült érdemben javítani, a felzárkózás úgy pedig nem fog sikerülni a versenytársakhoz, ha nem költ a kormányzat érdemlegesen többet az egészégügyre.

Ennek szükségességét igazolja az is, hogy az OECD elkerülhető halálozásokról szóló statisztikája - igaz, 2019-es adatok alapján - arra az eredményre jutott, hogy az összes vizsgált, több mint 45 ország közül, Magyarországon volt a legmagasabb ez az mutató, hiszen itthon 100 ezer főre átlagosan 262 ilyen haláleset jutott. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!