5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mindennapokban is érzékeljük, hogy egyre drágul a megélhetés Magyarországon, különösen Budapesten. De mégis mennyivel jobb vagy rosszabb a hazai helyzet, mint a régió más országaiban tapasztalt? Megnéztük.

A kivándorlók megélhetésével foglalkozó cikksorozatunkban már megvizsgáltuk több ország és nagyváros esetében azt, hogy mennyire lehet jól kijönni az átlagos fizetésekből, itthon ehhez részletesebb adatok is rendelkezésre állnak. A Központi Statisztikai Hivatal 2023 első félévéből származó számai szerint Budapesten a bruttó átlagfizetés 681 773 forint volt - ez nettó 453 ezer forint. 

A Numbeo adatösszehasonlító portál felhasználói jelentéseken alapuló statisztikája alapján napjainkban a kényelmes megélhetés Budapesten egy négytagú család számára 881 ezer forint körül alakul havonta a bérleti díjak nélkül (a rezsiköltségek ugyanakkor szerepelnek az adatsorban) – itt úgy kalkuláltunk, hogy a képzeletbeli család havonta párszor étterembe, moziba is elmegy, és konditerembe is eljárnak ketten.

Ha a két szülő megkeresi a budapesti átlagfizetést, az összesen havi nettó 906 ezer forintos bevételt jelent a közös kasszába – azaz a fővárosban a négytagú család nagyon szűkösen, de ki tudta gazdálkodni a megélhetési költségeket, azonban félretenni nem igazán volt esélyük.

Bukarest – Románia

A román statisztikai hivatal a fővárosi fizetésekről nem közölt adatokat, 2023 júliusában országos szinten azonban bruttó 7317 lej (nettó 4585 lej) volt az átlagbér, ez nagyjából 356,7 ezer forintnak felel meg.

A Ziarul Financiar pénzügyi szaklap tavaly decemberben az aktuálisan közölt, szeptemberi béradatok alapján kiszámolta a területi eloszlást a fizetésekben, a portál szerint ekkor 5200 lej körül alakultak a fővárosi fizetések. Ha ezt korrigáljuk az országos szintű átlagfizetésekben azóta megjelent számok növekedésével, akkor idén júliusban nagyjából 5890 lej (458 ezer forint) körül kerestek a fővárosiak.

Egy ugyanazon paramétereknek megfelelő román család 10,2 ezer lejből (nagyjából 803 ezer forint) jön ki havonta a bérleti díjak nélkül, ezt a két szülő bére, amely 11,7 ezer lejnek (916 ezer forint) felel meg, képes fedezni, azaz a család nem kényszerülne arra, hogy lemondjanak a megszokott életszínvonalukról, sőt, valamennyit még spórolni is képesek lennének.

Pozsony – Szlovákia

Szlovákiában 2023 második negyedévéről közölt adatokat az ország statisztikai hivatala, a pozsonyi régióban ennek szintje bruttó 1676 euró (nettó 1455 euró, azaz 564 ezer forint) volt, így a fővárosi megélhetés kiszámításához ezt vettük alapul.

A már ismert paramétereknek megfelelő négyfős család a Numbeo adatai alapján 2488 euróból (965 ezer forint) jönne ki havonta a bérleti díjak nélkül. Ezt a két felnőtt fizetése, amennyiben mindketten megkeresik a regionális átlagkeresetet, képes fedezni, az összesen szerzett havi 2910 euró mellett félretehető pénz is marad.

Ljubljana – Szlovénia

A szlovén statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az országban idén júniusban bruttó 2202 euró (nettó 1428 euró) volt az átlagfizetés, a fővárosban, Ljubljanában ennél valamivel magasabb, 1500 euró (582 ezer forint) körüli átlagot regisztráltak.

A négyfős család a szlovén fővárosban 2579 euróból (nagyjából 1 millió forint) tudott kijönni havonta a bérleti díjak fizetése nélkül. Ezt a két szülő bére képes volt fedezni, a megélhetési költségek kiegyenlítése után még maradt félretehető pénzük is – már ha ezt nem kellett bérleti díjakra költeni.

Hogy lehet kijönni a fizetésekből? Fotó: Pexels
Hogy lehet kijönni a fizetésekből? Fotó: Pexels

Zágráb – Horvátország

Déli szomszédunk esetében a Dubrovnik Times idén májusi cikkében arról írt a regionális statisztikai hivatal adataira hivatkozva, hogy 1202 euró volt a zágrábi nettó fizetés februárban, amely 2,9 százalékos emelkedést jelentett az előző hónaphoz képest. Ha ezzel az emelkedéssel kalkulálunk, 2023 júniusában 1355 euró körül alakultak a fizetések a fővárosban.

Négytagú családunk Horvátországban a Numbeo adatai alapján 2531 euróból (912,1 ezer forint) élhetne meg havonta kényelmesen bérleti díjak fizetése nélkül. Ennek fedezésére a két szülő által megkeresett 2710 euró (1,05 millió forint) éppen elég, ám a környező országok többségéhez képest csak keveset tehetnek így félre ínségesebb időkre.  

Belgrád – Szerbia

A szerb statisztikai hivatal egyébként kiemelkedően jól kezelhető weboldalán a belgrádi régióból bruttó 146 983 dináros átlagfizetést jelentettek, ez nettó 105,2 ezer dinárnak (347,1 ezer forint) felel meg.

A már megszokott életszínvonalt követő család megélhetése a szerb fővárosban 247 858 dinárból (821,3 ezer forint) jönne ki – azaz Szerbiában nem elegendő két átlagfizetés a kényelmes megélhetés fedezésére. A két szülő ugyanis nagyjából 694 ezer forintot visz csak haza, azaz vagy engednek az életszínvonalukból, vagy valamelyiküknek új állás után kell néznie.

Megélünk, megélünk, de hogyan?

Összeszedtük tehát, hogy az egyes országokban mennyire jönne ki jól a két szülő fizetéséből egy fővárosban élő, négytagú család – de mit mutat az adatok összehasonlítása?

Nos, ahogy az táblázatunkon is látszik, aránylag a legtöbb pénze a megélhetési költségek kiegyenlítése után a szlovák és a horvát fővárosban élő családnak maradt, hiszen itt ez az összeg az átlagfizetés 86,7 százalékát vitte el. Magyarország pedig a lista hátsó felében végzett, azaz rendkívül nehézkesen jönnek ki a fővárosban élők az átlagos budapesti fizetésekből. 

Az osztrák megélhetési adatokat korábbi, kivándorlással foglalkozó cikkünkben részletesen is feldolgoztuk, hiszen Ausztria fontos célpont a Magyarországot elhagyók számára, míg Ukrajnát és Kijevet a háború okozta rendkívüli helyzet miatt ezúttal nem vizsgáltuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!