<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Igaz, még elég sokat kell várni rá, az idei év ráadásul a friss prognózisok alapján sem látszik könnyebbnek, mint eddig. 

Eltelt ismét három hónap, ami azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank frissítette a gazdasági prognózisát és elkészítette az Inflációs jelentését, melyet ugyan csütörtökön mutatnak be részleteiben, a főbb számokat már most megismerhettük. Ezek egyaránt fontos adatok a nyugdíjak szempontjából is. Egyrészt az infláció az év eleji emelés, valamint az esetleges korrekciók miatt fontos, másrészt a GDP a nyugdíjprémium szempontjából érdekes adat. 

Nos, három hónap alatt jelentős változás nem történt a két prognózis esetében. Az inflációs várakozások megegyeznek a decemberben közölttel, vagyis 15 és 19,5 százalék között alakulhat idén a fogyasztóiár-index mértéke. Mivel idén 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ez a várakozási sáv azt jelenti, hogy amennyiben a várakozás felső sávja egyezik majd meg a tényadattal, akkor az átlagnyugdíj szintjén plusz havi 8000 forinttal nő az ellátás összege. 

Nehéz év lesz az idei. Fotó: Depositphotos
Nehéz év lesz az idei. Fotó: Depositphotos

Ám mivel a nyugdíjkorrekció visszamenőleges hatályú, így novemberben egyszerre megkapják az érintettek a kiegészítés 11 havi összegét. Az átlagos nyugdíj esetén ez több mint 88 ezer forintot is jelenthet. 

Az azonban nagy kérdés, hogy ezt mikor fogja kiutalni a kormány. Az ugyanis biztosnak látszik, hogy az idei év első felében még magas lesz az infláció, annak csak lassú csökkenésére lehet számítani, így elméletben a helyzet indokolttá tenné, hogy a 2021-es és 2022-es évhez hasonlóan előrehozott kiegészítésről döntsön a kormány. Ráadásul a társadalom legidősebbjeinek mindennapjai még annál is nehezebbek, mint amilyennek a statisztika mutatja. Mint minapi cikkünkben bemutattuk: az általuk legtöbbet vásárolt termékek inflációja meghaladja az élelmiszer-termékkör átlagos drágulását, ha pedig egy 20 termékből álló kosarat vizsgálunk, akkor 52,2 százalékos élelmiszerinflációt adnak ki a számok a nyugdíjasok esetében. 

A másik mutatót illetően sem történt rendkívüli módosítás, ami a gazdasági bizonytalanságok mellett - akármilyen furcsán hangozhat, de - mégis pozitívként értékelhető. Még ha maguk a számok nem is adnak okot túlzott örömre. Míg decemberben a jegybanki szakértők 0,5 és 1,5 százalék közé tették az idei növekedés várható mértékét, ez most már 0 és 1,5 százalék közötti tartományt jelent. Az tehát már jó ideje világos, hogy a nyugdíjprémiumban idén nem reménykedhetnek a nyugdíjasok. 

Jövőre azonban változik a helyzet és továbbra is minden esély megvan arra, hogy novemberben nyugdíjprémiumot utaljon ki a kormány. A jegybank a következő évre ugyanis 3,5-4,5 százalék közé teszi a GDP-bővülés mértékét, törvény szerint pedig 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés esetén a nyugdíjprémium illeti meg az időseket. Ennek összege maximum 80 ezer forint lehet.