3p

Áprilisban megemelték a tiszteletdíjukat, most pedig menesztették a Paks II Zrt. projektcég igazgatósági tagjait. 

Nemcsak Süli János távozott államtitkári posztjáról, a napokban sort cseréltek az új atomerőműblokkok építését menedzselő Paks II Zrt. projektcég igazgatóságában is. A cégjegyzékben még nem látszódnak a változások, de a Paks II honlapján már új felállás szerepel, és e szerint a korábbi öttagú igazgatóságból senki sem maradt a testületben - írja a 24.hu.

A honlapon most három fős igazgatóságot tüntetnek fel: Jákli Gergely az elnök, mellette a tagok Fellegi Tamás és Mendelényi Dániel.

Folyamatosan történik valami Pakson, és ez még csak a látványterv. Fotó: MTI
Folyamatosan történik valami Pakson, és ez még csak a látványterv. Fotó: MTI

Jákli egyben a vezérigazgató, akinek a kinevezése nem okozott meglepetést, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már július elején bejelentette a vezércserét, korábban az Eximbank vezetését bízták rá. Mendelényi a külügyes sportvonalhoz tartozik, néhány éve a Honvéd Futball Klub Kft-t megvásárló cég egyik közvetett tulajaként bukkant fel. Fellegit viszont Orbán Viktor miniszterelnök holdudvarához sorolják, kapcsolatuk évtizedekre nyúlik vissza, Fellegi a párt bölcsőjének számító Bibó-szakkollégium tanáraként épült össze a Fidesz-alapítókkal, majd a második Orbán-kormány fejlesztési minisztereként dolgozott 2010-től másfél éven át.

A teljesen lecserélt Paks II igazgatóságához képest a felügyelőbizottságot kevésbé tépázták meg, ötből négy tagot meghagytak, és eddig két új név került az ellenőrző testület listájára: Semperger Imre és Vétek Attila. Előbbi a külügy jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára, utóbbi jogi főosztályvezető a tárcánál. A miniszterelnök iskolatársa, Incze Zsolt maradt, ahogy Vitézy András, a miniszterelnökkel távoli rokonságban álló Vitézy család doyenje és Gulyás Gergely Miniszterelnökségének helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince is.

A lap paksi forrása arról számolt be, hogy jól láthatóan erőteljes építkezés folyik, de hogy pontosan mi épül, azt nem tudják a helyiek. Paks II a honlapján azt közli, hogy az Országos Atomenergia Hivatal augusztus 30-án kiadta az ötös blokk reaktorépületére és az úgynevezett nukleáris sziget további hat épületére vonatkozó építési engedélyeket.  

Orosz forrásuk pedig azt mondta, ha a jelenlegi helyzetből és az eltelt nyolc év teljesítményéből indulnak ki, akkor sosem fog elkészülni a két új blokk. Aszódi Attila volt paksi kormánybiztos ennél jobb esélyeket lát, szerinte a projektre energetikai szempontból szükség van, a szerződéses és a jogi keretrendszer adott, a kormány elkötelezett a megvalósítás mellett, ráadásul a háború különösen nagy erővel hívja fel a figyelmet a vezetékesenergia-import (földgáz és villamosenergia-import) kockázataira, így a projekt megvalósítása mellett jelentős érvek állnak – fogalmazott kérdésünkre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!