A koronavírus miatt elrendelt lezárások alatt vendéglátósok ezrei hagyták ott végleg a szektort Nagy-Britanniában: a kényszerszabadságra küldött vendégmunkások közül sokan hazatértek az anyaországukba, a britek közül pedig sokan más foglalkozás után néztek, és nem térnek vissza a sörcsapoláshoz, írja a Financial Times.
Mint ismert, Angliában múlt hétfőn teraszos vendéglátással újranyithattak az éttermek és pubok. Az egységek üzemeltetői az újranyitásra ráfordulva szembesültek azzal, hogy a korábban foglalkoztatott személyzet egy része eltűnt. Nagy-Britannia legnagyobb vendéglátóipari vállalata, a több mint 1700 pubot és éttermet üzemeltető Mitchells & Butlers vezetője, Phil Urban a lapnak nyilatkozva úgy becsülte, hogy a 39 ezer főnyi dolgozójuk közül 9 ezren hagyták ott a vendéglátózást a tavalyi lezárások óta. Szerinte sokan közülük futárnak álltak vagy létfontosságú üzletek (például élelmiszerboltok) munkásaiként helyezkedtek el.
A Corbin & King étteremüzemeltető cég vezetője azzal számolt, hogy 20 új dolgozót kell majd felvennie az újranyitás előtt, hogy meglegyen a 600 fős létszámuk, ezzel szemben most 130 üres helyet kell feltöltenie. A Londonban, Manchesterben és Liverpoolban összesen 38 éttermet üzemeltető D&D vezetője, Des Gunewardena azt mondta az FT-nek, hogy még nem tudják, mekkora kihívás lesz pótolni a Nagy-Britanniát végleg elhagyó EU-s vendégmunkásokat, de az biztos, hogy "kemény lesz." A cégvezető szerint "gyors újjáépítésre" van szükség náluk.
A kényszerszabadságra küldött dolgozók törvény szerint nem folytathatják a munkát a munkaadójuknál (aki a kényszerszabadságra küldésük miatt segélyt igényelt a kormánynál), de abban semmi sem akadályozza őket, hogy új munkát keressenek vagy hogy külföldre költözzenek.
Az FT idézi az UKHospitality nevű iparági szervet, mely szerint a lezárások alatt 2 millió vendéglátóst küldtek kényszerszabadságra a szigetországban. A szervezet vezetője szerint a legnagyobb nehézséget az okozza a dolgozók megtartásában, hogy hiába indulhat meg a várakozások szerint május 17-én a beltéri kiszolgálás az egységekben, nagyon valószínű, hogy azzal együtt legalább június 21-ig létszámlimittel működhetnek csak a helyek. A bizonytalanságok miatt a munkáltatók nem tudják garantálni a munkaórákat a dolgozóknak. Az FT szerint egyelőre leginkább Londonban érződik az újkeletű munkaerőhiány, ahol a legmagasabb volt a vendégmunkások aránya a vendéglátó szektoron belül.
Múlt hétfőn, az újranyitás napján 64 százalékkal ugrottak meg a terasszal rendelkező pubok, bárok és éttermek eladásai Angliában a 2019-es, azonos napi forgalomhoz képest. Csak Londonban a növekedés 94 százalékos volt. Szerdán és csütörtökön viszont már "két zámjegyű" csökkenést regisztráltak az eladásokban a két évvel korábbihoz képest. Ráadásul az angliai vendéglátóegységeknek csak a 23 százaléka teraszos, tehát ennyien tudtak csak újranyitni kinti kiszolgálásra.
(FT)