Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Ezrek hagyták ott a vendéglátózást Nagy-Britanniában a korona-lezárások alatt, a vendégmunkások hazamentek, a hazaiak más szektorban helyezkedtek el. Arról nincs szó, hogy teljesen elfogyott volna a vendéglátós munkaerő, de a pubok és az éttermek jelentős kihívásokról számolnak be a dolgozói létszám megrövidülése miatt.

A koronavírus miatt elrendelt lezárások alatt vendéglátósok ezrei hagyták ott végleg a szektort Nagy-Britanniában: a kényszerszabadságra küldött vendégmunkások közül sokan hazatértek az anyaországukba, a britek közül pedig sokan más foglalkozás után néztek, és nem térnek vissza a sörcsapoláshoz, írja a Financial Times.

Mint ismert, Angliában múlt hétfőn teraszos vendéglátással újranyithattak az éttermek és pubok. Az egységek üzemeltetői az újranyitásra ráfordulva szembesültek azzal, hogy a korábban foglalkoztatott személyzet egy része eltűnt. Nagy-Britannia legnagyobb vendéglátóipari vállalata, a több mint 1700 pubot és éttermet üzemeltető Mitchells & Butlers vezetője, Phil Urban a lapnak nyilatkozva úgy becsülte, hogy a 39 ezer főnyi dolgozójuk közül 9 ezren hagyták ott a vendéglátózást a tavalyi lezárások óta. Szerinte sokan közülük futárnak álltak vagy létfontosságú üzletek (például élelmiszerboltok) munkásaiként helyezkedtek el.

Vendégek a londoni Soho egyik vendéglőjének teraszán 2021. április 12-én, a vendéglátós újranyitás első napján. (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)Vendégek a londoni Soho egyik vendéglőjének teraszán 2021. április 12-én, a vendéglátós újranyitás első napján. (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)

A Corbin & King étteremüzemeltető cég vezetője azzal számolt, hogy 20 új dolgozót kell majd felvennie az újranyitás előtt, hogy meglegyen a 600 fős létszámuk, ezzel szemben most 130 üres helyet kell feltöltenie. A Londonban, Manchesterben és Liverpoolban összesen 38 éttermet üzemeltető D&D vezetője, Des Gunewardena azt mondta az FT-nek, hogy még nem tudják, mekkora kihívás lesz pótolni a Nagy-Britanniát végleg elhagyó EU-s vendégmunkásokat, de az biztos, hogy "kemény lesz." A cégvezető szerint "gyors újjáépítésre" van szükség náluk.

A kényszerszabadságra küldött dolgozók törvény szerint nem folytathatják a munkát a munkaadójuknál (aki a kényszerszabadságra küldésük miatt segélyt igényelt a kormánynál), de abban semmi sem akadályozza őket, hogy új munkát keressenek vagy hogy külföldre költözzenek.

Az FT idézi az UKHospitality nevű iparági szervet, mely szerint a lezárások alatt 2 millió vendéglátóst küldtek kényszerszabadságra a szigetországban. A szervezet vezetője szerint a legnagyobb nehézséget az okozza a dolgozók megtartásában, hogy hiába indulhat meg a várakozások szerint május 17-én a beltéri kiszolgálás az egységekben, nagyon valószínű, hogy azzal együtt legalább június 21-ig létszámlimittel működhetnek csak a helyek. A bizonytalanságok miatt a munkáltatók nem tudják garantálni a munkaórákat a dolgozóknak. Az FT szerint egyelőre leginkább Londonban érződik az újkeletű munkaerőhiány, ahol a legmagasabb volt a vendégmunkások aránya a vendéglátó szektoron belül.

Múlt hétfőn, az újranyitás napján 64 százalékkal ugrottak meg a terasszal rendelkező pubok, bárok és éttermek eladásai Angliában a 2019-es, azonos napi forgalomhoz képest. Csak Londonban a növekedés 94 százalékos volt. Szerdán és csütörtökön viszont már "két zámjegyű" csökkenést regisztráltak az eladásokban a két évvel korábbihoz képest. Ráadásul az angliai vendéglátóegységeknek csak a 23 százaléka teraszos, tehát ennyien tudtak csak újranyitni kinti kiszolgálásra.

(FT)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.