11p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A Szuperliga és elbukása még mindig nagyon komoly hullámokat ver, főleg Angliában. A brit kormány létrehozott egy testületet, amely az angol futballt hivatott átvilágítani - a szurkolók segítéségével. A szurkolói csoportok tiltkozása néhol erőszakos formát öltött, és több helyen fogalmaztak meg a klubok irányítására vonatkozó javaslatokat, hogy miként kellene őket bevonni a klubok irányításába. Tegnap a Liverpool vezetői és szurkoló csoportjai jutottak olyan elvi megegyezésre, amely alapvetően alakíthatja át az angol futballt. A topfutball elmaradt bevételei eközben 9 milliárd euróra nőnek az UEFA szerint. Ezért az európai futball irányító testülete olyan lépéseket tervez, amelyek a játékosok fizetését és átigazolási díjait szorítaná fenntartható keretek közé. Pont ahogy a Szuperliga kiötlői javasolták.

A Szuperliga elbukásában az egyik döntő szerepet az angol szurkolók vehemens és egységesnek tűnő ellenkezése játszotta. A hat résztvevő nagy klub tulajdonosai láthatóan nem számítottak ilyen erősségű és egységes ellenállásra saját szurkolóiktól. Úgy tűnik, több klub is levonta a következtetéseket, és nagyobb szerepet szán saját szurkolóinak a klubjaik vezetésében.

A FIFA elnöke állt a Szuperliga mögött?
A másik rendkívül fontos okról - a politika legfelsőbb szintű ellenállásán, a borzalmas előkészítésen és a nemlétező kommunikáción túl -, ami miatt elbukott a Szuperliga, a New York Times írt tegnap hosszabb izgalmas hátteret. Az amerikai lap szerint a FIFA, és különösen annak elnöke, Gianni Infantino hosszú éveken keresztül támogatta, vagy legalábbis nem ellenezte a Bajnokok Ligájával szembeni új bajnokság ötletét, ám a döntő pillanatban kihátrált a Szuperliga mögül. Javier Tebas, a spanyol liga vezetője nyíltan hangoztatja is, hogy valójában Infantino állt a Szuperliga elszakadási kezdeményezése mögött.

 

Infantino és emberei már évek óta tudtak az ötletről, és a saját sorozatuk, a klub világbajnokság támogatásáért cserébe, csendben támogatta a Szuperliga ötletét, sőt annak kidolgozásában is tevékenyen részt vett. Vagyis a Szuperliga a világ futballjának két legfontosabb irányító testülete és azok vezetői közti harc egyik állomása volt. A tét: ki irányítja a futball világát.

Infantino számára az is fontos lehetett, hogy a szakadárok hajlandóak lettek volna a klub vb-n való részvételért járó 1 milliárd dollárról lemondani a FIFA javára, amit az a világ labdarúgására költhetett volna. A 2019-ben kezdődött megbeszéléseket egy A22 nevű, tanácsadókból álló konzorcium vezette, vezetője az az Anas Laghari (a Real Madrid enökéne, Florentino Pereznek gyermekkori barátja) és John Hahn voltak, akik többször folytattak megbeszéléseket Infantino legközelebbi szövetségesének számító Matthias Grafstrommal, a FIFA főtitkár-helyettesével.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.