<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az indok biztosan nem az, hogy az állami vezetők által használt autók elöregedettek lennének. Alig kétéves autók helyett kaptak újat. 

A magyar állam vezetői rendre a legújabb autókat kapják meg személyes használatra, a legújabb jelzőt pedig a jelek szerint elég komolyan kell venni. Idén ugyanis több államtitkár alig kétéves autóját cserélték le. A miniszterek és államtitkárok jellemzően egyébként Skoda márkájú autókat használnak a mindennapokban, igaz, akad néhány kivétel: Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára például Mercedesre szavaz, ha autóról van szó. 

Pintér Sándor belügyminiszterről pedig joggal mondható, hogy mind közül a legnagyobb kivétel. Ő ugyanis sokkal inkább ragaszkodik egy bevált járműhöz, minthogy a legújabb gyártmányú autót használjon. Egy évvel ezelőtt cserélte le ugyanis a 15 éves szolgálati Audiját egy annál is régebbi, 2000-es évjáratú S-osztályú Mercedesre, egy Mercedes S430 4motionre. Ezzel biztosan Pintér Sándoré a legöregebb autó a kormányzati járműparkban. Miközben a legfiatalabbak csupán néhány hónaposak. 

A kormany.hu oldalára feltöltött javadalmazási dokumentumokban vettük észre, hogy néhány állami vezető idén ősszel a legújabb modellekre váltott. Sőt, volt, aki alig féléves szolgálat után kapott vadonatúj autót. 

Steiner Attila idén január 16-tól tölti be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkári posztját. Hivatalba lépésekor egy 2019-es évjáratú Skoda Superbet kapott személyes gépkocsihasználat jogcímén. Ezt azonban mindössze öt hónap után le is cserélte, a legújabb (2021-es) Skoda Kodiaq-ra. 

Egyre népszerűbb az állami vezetők körében (Fotó: carpixel)Egyre népszerűbb az állami vezetők körében (Fotó: carpixel)

Ám nemcsak Steiner Attila cseréli gyakorta az autóját. Erdős Norbert bő egy évvel ezelőtt lépett az Agrárminisztérium kötelékébe, mint az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. 2020. november 11. és 2021. február 24. között egy 2017-es Skoda Superbet használt, amit egy 2019-es évjáratú Skoda Kodiaqra cserélt le. Ám ezt sem hajtotta túlzottan sokáig, hiszen kevesebb mint négy hónap után, június 14-én a legújabb Kodiaq-modellre cserélték. 

Az ITM-ben az ősz kezdetére is jutott egy autócsere, Schanda Tamás volt a szerencsés államtitkár, aki szintén a kétéves autóját cserélhette le. A 2019-es évjáratú Skoda Superbet ezúttal is a Skoda Kodiaqja váltotta.

Az egyébként egyre inkább meghatározó trend kezd lenni az állami vezetők körében, hogy az elegáns Superb helyett a városi terepjárót favorizálják. 

Ez alól kivétel a cikkünk elején már említett Magyar Levente is, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki inkább a kisbuszokra hajazó autókat favorizál. Az államtitkármár 2018 óta a Mercedes V-osztályát használja, akkor egy 2017-es modellt kapott használatra. A típus láthatóan nagyon megfogta, hiszen idén március elsejént az immár 4 éves járművet a legújabb, idei modellre cserélte le. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.