<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Újabb szomorú rekord dőlt meg laptársunk szokásos havi Árkosár-felmérése során.

A Privátbankár Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményei alapján gyors javulásra továbbra sem számíthatunk, a bázishatás legfeljebb csalfa, vak reményt jelenthet – sosem került még ennyibe a nagybevásárlás, 36 ezer forint alatt ezt már nem lehet megúszni – írták kollégáink februári tapasztalataik után. 

Az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy üzletében járva, 30 termékből álló élelmiszerkosaruk szerint februárban 39,7 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest az élelmiszerárak, egy hónap alatt pedig 1,8 százalékkal drágult a nagybevásárlás. Némi vigasz, hogy a decemberi csúcsról tovább ereszkedett lefelé az éves áremelkedés tempója, de még mindig hajszálra vagyunk a 40 százalékos éves drágulástól.

A szórás ezúttal sem volt nagy az áruházak között: a legolcsóbb és a legdrágább áruház között a különbség mindössze 6,6 százalék volt, 2 334 forintot lehetett volna megspórolni. Ahogy arra a cikk rámutat: nem egy-egy láncot érintően ugrottak meg az élelmiszerárak, a drágulásnak strukturális okai vannak - a három hipermarketben nagyon szűk sávban, 38 és 42 százalék között mozgott az áremelkedés mértéke.

A vizsgált termékek közül a kenyér ára 120 százalékkal nőtt egy év alatt, az árstopon kívüli UHT tej 104 százalékkal kerül többe, mint egy éve, a tejföl pedig szintén duplázott, 102 százalékos éves emelkedés történt.