1p

Délután 4 órától Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tájékoztatott a Monetáris Tanács kamatdöntésének hátteréről és az aktuális gazdasági folyamatokról. Lapunk az eseményt percről percre közvetítette.

Délután 4 órától Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elelnöke tartott online sajtótájékoztatót. A téma a jegybank Monetáris Tanácsának kamtdöntése és a gazdasági folyamatok alakulása volt.

Furcsa...

A kamatdöntő ülés legfontosabb eredménye, a jegybank 25 bázispontos kamatcsökkentés a szokott időben, délután 2 órakor megjelent.

Ám az alelnöki sajtótájékoztató az eddig megszokottakkal ellentétben nem délután 3-kor, hanem egy órával később, délután 4-kor kezdődik. Vajon miért?

Mindeközben az árfolyamok…

Bár a piac előzetesen is 25 bázispontos alapkamat-csökkentésre számított, a forint a hírre meglepően nagyot mozdult. A kamatdöntés után 10 perccel az euró jegyzése 395,07 forintra csökkent a közvetlenül a döntést megelőző 396,28 forintról. A svájci frank 416,47 forintról 415,37 forintra, a dollár pedig 369,75 forintról 368,72 forintra gyengült.

További árfolyamokért kattintson laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár árfolyamfigyelőjére!

No, ez meglepő becslés az inflációról!

A jegybank az előző negyedévhez képest, amikor még 3,5-5 százalék közti idei inflációt várt, legfrissebb előrejelzésében már csak 3-4,5 százalékra becsli a pénzromlás idei ütemét. A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésen, mely szerint idén 2-3 százalék között fog nőni a GDP, nem változtatott.

Emlékérmék a csúszás okai

A csúszás okaként Virág Barnabás azt mondta, a Karikó Katalin- és Krausz Ferenc-emlékérmék kibocsátása most történt meg, ezért a mostani, kivételes csúszás.

Új szakasz

Virág közölte: új szakasz nyílik a monetáris politikában, még szűkebb mozgástér lesz majd az alapkamat csökkentésére. Továbbra is a dezinfláción és az árstabilitáson van a hangsúly. Az óvatosság továbbra is nagyon fontos tényező – tette hozzá.

Makroszámok

A maginfláció csökkenése megállt, ez a mutató az év végére 5 százalék körülire emelkedhet – hívta fel a figyelmet Virág. A belső kereslet erősödik, a folyó fizetési mérleg többlete historikus csúcson van, a reálbér-emelkedés az óvatosság oldódását hozza magával – közölte az alelnök.

Az amerikai kamatkondíciók elhúzódóan magasak lesznek – fűzte hozzá, sőt kiemelte, a feltörekvő piacoknál romlott a hangulat.

A fránya EP-választások

Az európai parlamenti (EP-) választások után megnőtt a piaci volatilitás, ez új elemet hozott magával: az euró gyengült a dollárhoz képest. Az olajárak érdemben nem változtak, a gáz kicsit drágult –  idézte fel Virág Barnabás. Azt is közölte, az infláció az eurózónában enyhén emelkedett, és az Egyesült Államokban is érdemben a cél felett alakult.

Emiatt a külső kamatkörnyezet elhúzódóan magas lesz, egy vagy két, 25 bázispontos csökkentés lehet a Fed részéről idén, ahogy az Európai Központi Bank esetében is – húzta alá az alelnök.

Fél százalékponttal jobb a helyzet!

Az inflációs előrejelzési sáv – ahogy korábban is jeleztük – fél százalékponttal lejjebb csúszott, ám az MNB alelnöke szerint a kellő körültekintés és óvatosság indokolt. A kép azt mutatja, hogy a gyorsan változó áruk árai most kevésbé mozognak, mint negyed évvel ezelőtt – mondta Virág, hozzátéve, a maginfláció emelkedése is óvatosságra int. Emellett az inflációs várakozások is elhúzódnak.

Kilőnek a reálbérek!

Virág Barnabás úgy látja, a nominális bérnövekedés alacsonyabb lesz, mint tavaly (11,5 százalék körül lehet a versenyszférában), ami a 4 százalék körüli inflációs pályával társulva erős reálbér-növekedést eredményez. 2025-26-ra továbbra is 2,5-3,5 százalékos pénzromlást prognosztizálnak az MNB-nél.

Rózsaszín jövő

A GDP növekedése idén 2-3, jövőre 3,5-4,5, azt követően 3-4 százalék lehet a jegybank változatlan előrejelzése szerint. Úgy látják, idén a nettó export és a háztartások fogyasztása lesz a húzó, jövőre pedig a vállalkozások elkezdhetik pótolni az elhalasztott beruházásokat is, ebből fog összeállni a növekedés.

Plusz 3 milliárd euró

A folyó fizetési mérleg közel 3 milliárd euró többletet mutatott az év első négy hónapjában, ami historikus csúcs, és még jobb is lehet a helyzet – mondta Virág.

Új inflációs cél

Új szakasz jön a monetáris politikában – ismételte meg Virág Barnabás, 2023 májusa és 2024 júniusa között egy normalizáció történt. Az új szakaszt az EP-választás miatti volatilitás és az elhúzódóan magas külső kamatkörnyezet okolja. Az inflációs várakozások újbóli horgonyzása szükséges, mert a maginfláció emelkedik és a várakozások csak lassan mérséklődnek. Ismét felhívta a figyelmet a hiánycél tartására – üzent a fiskális politika vezetőinek a jegybank.

Hosszú kamatok

A monetáris politikában most már nem csak a rövid hozamokat, hanem a teljes hozamgörbe mozgását is figyelni fogják.

Kamatfolyosó szélessége nem változott

A lehető legóvatosabb kamatdöntést hozta a jegybank a 25 bázispontos csökkentéssel, az év második felében szűk a mozgástér – közölte, hozzátéve, az egynapos betéti kamat 6, az egynapos fedezett hitel kamata pedig 8 százalékra csökkent, azaz a kamatfolyosó szélessége nem módosult.

A jegybank továbbra is körültekintően és adatvezérelt módon dönt az alapkamatról – mondta Virág.

Az árfolyam

A forintárfolyamra vonatkozó kérdésre Virág azt mondta, az elsődleges cél az árstabilitás elérése, ezért az utóbbi hetekben gyengülő forintra nem tett kommentárt. Az árfolyamváltozások okaiból a tartós elemeket kell majd elemezni, és azokat kell hosszú távon kezelni – vélte az MNB alelnöke. Azt várja, hogy az első negyedéves növekedés után a második negyedévben is növekedés lesz, és a többi makromutató is jól alakul. Viszont pénzpiaci oldalon ott vannak a kockázatok, például a geopolitikai tényezők.

Virág közölte, a jegybanki eszköztárból az alapkamaton mint fő eszközön keresztül kívánják elérni az árstabilitást.

Egy opció

Csak a 25 bázispontos csökkentést vizsgálta a Monetáris Tanács, melynek minden tagja támogatta ezt az előterjesztést – válaszolta kérdésre Virág.

„Beavatkozási mozgástér” mint költségvetési kiigazítás

A költségvetési hiánycél fegyelmezett elérése kulcskérdés, az MNB prognózisa szerint megvan a kormánynak az a beavatkozási mozgástér, amivel elérhető a 4,5 százalékos hiány – válaszolta Virág Barnabás. A kérdés úgy szólt, szükség van-e költségvetési kiigazításra a hiánycél tartásához.

Belehúzott a forint

A jegybanki sajtótájékoztató végén egy euróért kevesebb, mint 394, egy dollárért 366,7, míg egy svájci frankért 414,9 forintot kértek.

Vége

Virág Barnabás MNB-alelnök sajtótájékoztatója véget ért, a közvetítés itt nézhető meg teljes egészében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!