3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A korábban nagyon védett Kirill pátriárka titokban kárpátaljai hadifoglyokat küldhetett Magyarországra, heves harcok és nagy ukrán veszteségek a fronton. Összefoglaló.

  • Jelentős veszteségeket szenvedtek el az ukrán csapatok mind katonák, mind nehézfelszerelés tekintetében az elmúlt napokban, mondták el a CNN-nek nyilatkozó magas rangú amerikai tisztviselők. Ennek oka egyrészt a váratlanul erős orosz ellenállás, másrészt az ukrán hadvezetés és parancsnokok hibái lehetnek. Tegnap mind ukrán, mind amerikai források úgy nyilatkoztak, hogy a régóta várt ukrán offenzíva elindult, a fő összecsapások pedig a front délkeleti részén zajlanak.

 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli videóüzenetében arról beszélt, hogy „nagyon heves harcok zajlanak” a front több szakaszán is, de „vannak eredmények, és én hálás vagyok azoknak, akik ezeket elérték”.

 

  • Az összeomlás fenyegeti a zaporizzsjai atomerőmű hűtővizét tároló tavat a kahovkai víztározó kiürülése miatt egy francia nukleáris biztonsággal foglalkozó szervezet szerint. A szakértők korábban azzal nyugtatták meg a közvéleményt, hogy a leállított, de a fűtőelemeinek hűtését továbbra is igénylő létesítmény nem közvetlenül a gátszakadás miatt kiürülő víztározóból, hanem az erőmű mellett kialakított hűtőtóból veszi a vizet, és ez még jó ideig elég lehet a megfelelő hűtés biztosítására.

Gátrobbantás okozta árvíz elől menekítik a lakosokat katonák Herszonban 2023. június 7-én, egy nappal azután, hogy robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján. Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. Fotó: MTI/AP
Gátrobbantás okozta árvíz elől menekítik a lakosokat katonák Herszonban 2023. június 7-én, egy nappal azután, hogy robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján. Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. Fotó: MTI/AP

  • Egyre egyértelműbb bizonyítékok mutatnak arra, hogy a Nova Kahovka-i gátat felrobbantották, és a robbantást csak az orosz erők hajthatták végre. Ezt a gát pusztulásának idején rögzített szeizmológiai adatok, valamint a gát sérüléseinek elemzése is alátámasztja.

 

  • Alekszij Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető csapata azt állítja, megtalálta Szergej Sojgu egy házasságon kívül született 22 éves fiát, aki Sheba néven popkarriert épít Oroszországban, miközben édesapja vele egykorúak tízezreit küldi az ukrán frontra. Mint emlékezhetünk, korábban Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér vádolta azzal az orosz elit tagjait, hogy gyermekeik „a napon rázzák a seggüket”, miközben háború zajlik, és 1917-eshez hasonló forradalom törhet ki Oroszországban.

  • Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye szerint „őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították”. Emlékezhetünk rá, hogy a magyar kormány korábban minden követ megmozgatott azért, hogy Kirill pátriárka ne kerüljön fel az uniós szankciós listákra. Ez az eljárás egyébként mindenképpen nagyon furcsa, ráadásul a nemzetközi joggal is ellentétes, hiszen az ukrán katonák – függetlenül nemzetiségüktől – ukrán állampolgároknak számítanak, így kiadni sem lehetne őket egy harmadik országnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!