Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla - Székely Sarolta

A gazdasági válságoknak hagyományosan megvan a saját forgatókönyvük a kilábalásra, a potenciális megoldásokra. Legutóbb a Lehmann Brothers csődje után kialakult válság sodorta nehéz helyzetbe Magyarországot és a gazdaságot. Most a koronavírus-járvány. A két válság azonban a recesszió tényén túl nem sokban hasonlít egymáshoz - derül ki elemzésünkből.

Több mint 10 évvel a legutóbbi világválság után, mely a Lehmann Brothers összeomlását követően rengette meg a világgazdaságot, újabb súlyos nehézségekkel kell szembenézniük a kormányoknak. A tét a lehető legnagyobb. Ha nem a megfelelő válságkezelést választják, akkor az egészségügyin és gazdaságin túl politikai következményekkel is számolniuk kell: a választást bukhatják el, ha a társadalom elégedetlen a kormány intézkedéseivel.

Cikkünkben az elmúlt 12 év két - a gazdaságtörténelemben is jelentősnek számító - válságos időszakát hasonlítjuk össze. A 2008-as krízisbe belebukott az akkor kormányzó baloldali-liberális politikai oldal Magyarországon. A mostani válság is hordoz magában veszélyeket, ezúttal a jobboldali kormányra nézve.

Egy dekád alatt mindkét oldal megmérettetik, ki hogyan képes menedzselni egy válságos időszakot. Az ellenzék, csakúgy mint 2008-2009-ben, most is ki fogja használni a helyzetet a kormányzó erők alkalmatlanságának bebizonyítására. 

Mi a szakmai vitákhoz kívánunk muníciót adni.

Az Orbán-kabinetnek van már némi rutinja a válságkezelésben, hiszen 2010-es hatalomra kerülésükkor még adott feladatot a válság hatásainak felszámolása. Az akkori receptek azonban most nem működnek. Fontos különbség, hogy 12 évvel ezelőtti válság piaci alapú, tankönyvszerű volt, így a közgazdasági modellek a korábbi válságok tapasztalatai alapján meglehetősen nagy biztonsággal tudták felrajzolni a kilábalási folyamatot. Ma ezek nem biztosan működőképesek - legalábbis az eddig megszokott formájukban nem.

A pandémia okozta recesszióra ugyanis nem érvényesek a klasszikus válságkezelő mechanizmusok. A járvány miatti bizonytalanság instabilitást hozott a társadalmi viszonyrendszerekbe, ami messze túlmutat a gazdaság bajain. A kilábalási folyamatot nagyban befolyásolja, hogy mikor lesz használható vakcina, hogy milyen hatásos kezelési módokat tudnak az orvosok bevetni a betegek gyógyítása érdekében. Ezek azonban a döntéshozókon kívül eső folyamatok: amíg nincs hatásos gyógymód, nincs gyógyír a gazdaság bajaira sem.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.