2p

Viszonylag kicsi annak a szcenáriónak a valószínűsége, amelyet a Nemzetközi Energiaügynökség felvázolt. Ugyanakkor teljesen kizárni sem lehet, hogy februárra 5 százalékra apadnak az európai gázkészletek.

Megjelent a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) aktuális, negyedéves jelentése, melyben a testület Oroszország kiszámíthatatlan viselkedése miatt két horrorforgatókönyvvel áll elő az idei télre, számolt be a hvg.hu.

Az egyik szerint, ha november elsejével teljesen leáll Oroszország Európába irányuló gázszolgáltatása, akkor februárra kevesebb mint 20 százalékosra apadhatnak a kontinens gázkészletei - amennyiben robusztus marad Európa LNG-ellátása. De ha ezzel együtt a cseppfolyósgáz-szállítmányok is alacsony szintre süllyednek, akkor az európai gázkészlet jövő februárra csak 5 százalékos lesz.

Az európai gáztárolók jelenleg közel 90 százalékos töltöttségen állnak, de a fűtési szezon még csak most indul. Magyarország esetében az európai átlagnál alacsonyabb a tárolók töltöttsége, ugyanakkor ez részben csalóka adat, hiszen fogyasztásarányosan az egyik legnagyobb kapacitással rendelkezik hazánk. Azt azonban ki kell emelni, hogy az orosz gáz elapadása itthon is óriási problémákat okozhat. Jelen pillanatban ugyan zavartalanul érkezik Magyarországra gáz, ám esetünkben sem lehet teljesen kizárni, hogy nem lesznek problémák. A témában született cikkünk itt olvasható:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!