<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Noha soha nem látott többsége lesz a függetlenség-párti erőknek a katalán parlamentben, az elszakadás Spanyolországtól továbbra is kizártnak tűnik.

Erről Dr. Lénárt András, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hispanisztika Tanszékének adjunktusa beszélt a Privátbankár.hu-nak adott interjúban.

Laptársunk annak apropóján kérdezte a szakembert, hogy Katalóniában vasárnap tartottak regionális parlamenti választásokat, amelyen most először szereztek többséget a függetlenség-párti erők. Míg 2017 decemberében a voksok 47, most 51 százalékát sikerült bezsebelniük. Ennek köszönhetően a korábbinál 4-gyel több, 74 képviselőt delegálhatnak 135 fős parlamentbe.  

A katalán is nemzet: Barcelona madártávlatból.  (Forrás: Depositphotos)A katalán is nemzet: Barcelona madártávlatból. (Forrás: Depositphotos)

Akkora fölénnyel sem az elszakadás melletti, sem az azt ellenző pártok nem tudnak nyerni, hogy valamelyik irányba elmozduljon a helyzet

- mondta Dr. Lénárt András az elszakadási törekvésekkel kapcsolatban.

A függetlenséget a jelenlegi körülmények között kizártnak tartom, az viszont elképzelhető, hogy a spanyol kormány tovább enged a központosításból, és még szélesebb autonómiát ad az autonóm közösségnek     

- fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a katalánok egyre több területen szeretnének nagyobb önállóságot, és már el is értek néhány eredményt: mostantól például, egy 2020-as törvénymódosítás értelmében, megoldható, hogy – amennyiben az iskola és a szülők szándékai megegyeznek ebben – nem kötelező mindenkinek spanyolul is tanulnia a katalóniai iskolákban.

A mérsékelt függetlenségpártiak az oktatás, a kultúra, a külkapcsolatok és a gazdaság területén szélesítenék az autonómiát, ami bizonyos határig lehetséges is.

Mint mondta, Katalónia helyzete azért speciális, mert egy kifejezetten gazdag autonóm közösségről van szó.

Az egyik nagy fájdalmuk éppen az – és ebben igazuk van –, hogy sokkal többet fizetnek be a központi költségvetésbe, mint amennyit kapnak onnan.

A Szegedi Egyetem oktatója hozzátette: Katalóniában nem jobb- és baloldal között van a törésvonal, mindkét oldalon vannak függetlenség-párti és azt ellenző erők.

 Kitért arra is, mennyire fontos a sport a helyi identitás szempontjából.

A Barca a katalán nemzet és függetlenség egyik jelképe. Nem spanyol, hanem katalán csapat, sikere pedig a katalán nemzet sikere. Számukra ez a klub olyan összetartó erő, mint a katalán nyelv és kultúra, ebben testesülhet meg a nemzeti egység

- fogalmazott.

 Az interjúban szó esik még a függetlenségi törekvések gyökereiről, a történelmi háttérről, a nemzet vagy nem nemzet kérdésről, a bebörtönzött függetlenségpárti politikusok sorsáról, és a többi közt arról is, lehet-e még spanyol szót hallani Barcelonában.

A teljes interjút a Privátbankár.hu-n olvashatják előfizetőink.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.