Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Wéber Balázs Wéber Balázs

Noha soha nem látott többsége lesz a függetlenség-párti erőknek a katalán parlamentben, az elszakadás Spanyolországtól továbbra is kizártnak tűnik.

Erről Dr. Lénárt András, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hispanisztika Tanszékének adjunktusa beszélt a Privátbankár.hu-nak adott interjúban.

Laptársunk annak apropóján kérdezte a szakembert, hogy Katalóniában vasárnap tartottak regionális parlamenti választásokat, amelyen most először szereztek többséget a függetlenség-párti erők. Míg 2017 decemberében a voksok 47, most 51 százalékát sikerült bezsebelniük. Ennek köszönhetően a korábbinál 4-gyel több, 74 képviselőt delegálhatnak 135 fős parlamentbe.  

A katalán is nemzet: Barcelona madártávlatból.  (Forrás: Depositphotos)A katalán is nemzet: Barcelona madártávlatból. (Forrás: Depositphotos)

Akkora fölénnyel sem az elszakadás melletti, sem az azt ellenző pártok nem tudnak nyerni, hogy valamelyik irányba elmozduljon a helyzet

- mondta Dr. Lénárt András az elszakadási törekvésekkel kapcsolatban.

A függetlenséget a jelenlegi körülmények között kizártnak tartom, az viszont elképzelhető, hogy a spanyol kormány tovább enged a központosításból, és még szélesebb autonómiát ad az autonóm közösségnek     

- fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a katalánok egyre több területen szeretnének nagyobb önállóságot, és már el is értek néhány eredményt: mostantól például, egy 2020-as törvénymódosítás értelmében, megoldható, hogy – amennyiben az iskola és a szülők szándékai megegyeznek ebben – nem kötelező mindenkinek spanyolul is tanulnia a katalóniai iskolákban.

A mérsékelt függetlenségpártiak az oktatás, a kultúra, a külkapcsolatok és a gazdaság területén szélesítenék az autonómiát, ami bizonyos határig lehetséges is.

Mint mondta, Katalónia helyzete azért speciális, mert egy kifejezetten gazdag autonóm közösségről van szó.

Az egyik nagy fájdalmuk éppen az – és ebben igazuk van –, hogy sokkal többet fizetnek be a központi költségvetésbe, mint amennyit kapnak onnan.

A Szegedi Egyetem oktatója hozzátette: Katalóniában nem jobb- és baloldal között van a törésvonal, mindkét oldalon vannak függetlenség-párti és azt ellenző erők.

 Kitért arra is, mennyire fontos a sport a helyi identitás szempontjából.

A Barca a katalán nemzet és függetlenség egyik jelképe. Nem spanyol, hanem katalán csapat, sikere pedig a katalán nemzet sikere. Számukra ez a klub olyan összetartó erő, mint a katalán nyelv és kultúra, ebben testesülhet meg a nemzeti egység

- fogalmazott.

 Az interjúban szó esik még a függetlenségi törekvések gyökereiről, a történelmi háttérről, a nemzet vagy nem nemzet kérdésről, a bebörtönzött függetlenségpárti politikusok sorsáról, és a többi közt arról is, lehet-e még spanyol szót hallani Barcelonában.

A teljes interjút a Privátbankár.hu-n olvashatják előfizetőink.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.