2018. június 12. 09:08
MTI

A történelmi csúcs hozadéka a "meglehetősen átfogó" irat, melyben Phenjan a Koreai-félsziget teljes leszerelését, az USA pedig biztonsági garanciákat vállalt.

Kedd hajnalban megvolt a történelmi találkozó: Szingapúrban kezet rázott Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor. A két vezető a városállam Sentosa szigetén található Capella szállodában ült tárgyalóasztalhoz, előtte viszont röviden pózoltak a fotósoknak is. Ekkor rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek.

Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte "kiváló kapcsolat" alakul majd ki közöttük, "ehhez nem fér kétség". Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, "a régi beidegződéseket és az előítéleteket".

A nagyjából 40 perces tárgyalás után, melyen Trumpon és Kimen túl csak a tolmácsaik vettek részt, az USA elnöke a média előtt kijelentette, hogy "nagyon jól" sikerült a beszélgetés, és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani "egy nagy problémát, egy nagy dilemmát".

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy a megbeszélés után Kim Dzsong Un is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják. Egy tolmácsra hivatkozva a helyszínről azt is jelentették, hogy Kim egy tudományos-fantasztikus filmhez hasonlította a csúcstalálkozót. "Világszerte sok ember azt fogja gondolni, hogy egy sci-fihez hasonló fantasztikumot lát" - mondta az észak-koreai vezető a fordító szerint, egyértelműen arra utalva, hogy néhány hónappal ezelőtt egy ilyen találkozót még senki nem tartott volna megvalósíthatónak.

A négyszemközti megbeszélést a kommentátorok történelminek minősítették, nem utolsósorban azért, mert hivatalban lévő amerikai elnök és észak-koreai vezető most először találkozott egymással.A szünet után elkezdődött egy szélesebb körű tárgyalás, amelyen már tanácsadók is részt vettek. A másfél órás konzultációt munkaebéd követte, mely után Trump azt mondta a sajtónak, hogy jobban sikerült a találkozó, mint arra bárki számított. Az amerikai elnök ekkor jelentette be azt is, hogy aláírnak még közös dokumentumot Kimmel. Trump magabiztosan azt is hozzátette, hogy a megállapodás alapján "nagyon gyorsan megkezdődik" az atommentesítési folyamat Észak-Koreában.

A "meglehetősen átfogóként" jellemzett iratról egyik vezető sem nyilatkozott bővebben, de sajtójelentésekből tudható, mi volt a tartalma:

Phenjan a Koreai-félsziget teljes leszerelését, az USA pedig biztonsági garanciákat vállalt benne.

A Fehér Ház szóvivője a Twitteren közös nyilatkozatnak nevezte az aláírt dokumentumot. A The Wall Street Journal úgy értesült, hogy a nyilatkozat négy pontot tartalmaz, amelyek egyike, hogy Phenjan megerősíti áprilisban, a panmindzsoni Korea-közi csúcstalálkozón tett vállalását, miszerint elkötelezi magát, hogy tenni fog a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelése érdekében. A nyilatkozatban a két ország vállalja, hogy új alapokra helyezik kapcsolatukat, és közös erőfeszítéseket tesznek majd, hogy tartós és stabil béke jöjjön létre a Koreai-félszigeten, emellett vállalják, hogy felkutatják és átadják egymásnak a fogságba esett és eltűnt katonák maradványait.

A csúcs után Donald Trump kijelentette, biztos, hogy meghívja Kim Dzsong Unt a washingtoni Fehér Házba. Az észak-koreai vezető a maga részéről a közös nyilatkozat aláírásakor azt mondta, "a világ jelentős változást fog tapasztalni", ő és Trump úgy döntött, hogy "maguk mögött hagyják a múltat". "Ez nagyon erős benyomást tesz az emberekre, nagyon boldogok lesznek, és mi orvosolni fogjuk a világ egy nagyon veszélyes problémáját" - tette hozzá Trump.

A szignózás után a két vezető ismét kezet rázott, keddi szingapúri csúcstalálkozójuk ezzel véget ért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.