2018. szeptember 13. 17:35
mfor.hu

Guy Verhofstadt politikai és pénzügyi eszközökkel is meg kell büntetni a magyar kormányt, mivel az veszélyt jelent a nemzetközi rendre. A CNN videója szerint Magyarország egyre inkább hasonlít Oroszországhoz.

Az európai kormányoknak és az Egyesült Államoknak „morális kötelességük beavatkozni” a magyar kormánnyal szemben Guy Verhofstadt szerint. Az Európai Parlament liberális frakciójának a vezetője a CNN-en megjelent véleménycikkében, amelyet a Privátbankár szemlézett, ezt azzal indokolta, hogy a magyar kabinet „veszélyt jelent a törvényen alapuló nemzetközi rendre”.

Verhofstadt megállítaná Orbánt

Verhofstadt szerint Orbán Viktor magyar kormányfőt azonnal meg kell állítani: „Nem nézhetjük tétlenül, hogy populista, szélsőjobboldali kormányok Vlagyimir Putyin keze közé juttassanak demokratikus európai államokat, és aláássák a háború utáni nemzetközi normákat. Az olyan kormányoknak, amelyek autoriter politikát folytatnak, politikailag és pénzügyileg is meg kell fizetniük ezért.”

A kép a CNN videójából származik A kép a CNN videójából származik

A  belga politikus a civil szervezetek és Magyarország állampolgárainak támogatását javasolja, akik „sokkal jobbat érdemelnek” a jelenlegi kormánynál.

"Magyarország ma nem lehetne EU-tag"

Verhofstadt úgy véli, hogy Orbán Viktor 2010 óta olyan törvényeket fogadott el, amelyek megfojtják a szabad sajtót, átpolitizálják az igazságszolgáltatást és démonizálják a civil szervezeteket. Ráadásul „szégyenletes módon antiszemita témákat visszhangzott, és célba vette a nemzetközi, nagyra becsült Közép-európai Egyetemet” – írja a liberális politikus, aki szerint Magyarország ma már nem lehetne EU-tag (ugyanezt elmondta a Sargentini-jelentésről szóló parlamenti vitában is).

Verhofstadt egyúttal örömét fejezte ki amiatt, hogy az EurópaI Parlament szerdán elfogadta a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentést. Szerinte ez történelmi voksolás volt, amely azt bizonyítja, hogy az illiberálisok nem masírozhatnak tovább zavartalanul, az uniós parlamenti képviselők nagy többsége pedig továbbra is kész harcolni a demokratikus jogokért és értékekért.

Egyre közelebb Oroszországhoz

A véleménycikkben megjelenő CNN-videóban röviden áttekintik Orbán politikai pályafutását, olyan kontextusban, hogy 1989-ben a mai miniszterelnök még a szovjet csapatok távozását követelte, majd 30 évvel később már Vlagyimir Putyin egyik legszorosabb szövetségese lett. A nyugatbarát fiatal politikusból oroszbaráttá alakuló miniszterelnök útját a média orosz-módra való elfoglalása jelzi. A tévének nyilatkozó Panyi Szabolcs, az Index újságírója elmondja, a kormánybarát oligarchák kormánybarát bankoktól kapott olcsó hitelekből megvásárolták a magyar sajtó tekintélyes részét, propagandagépezetté alakítva azokat.

Ahogy Putyin, úgy a magyar kormányfő is tőle függő, őt támogató oligarchákkal veszi körül magát, és Putyinhoz hasonlóan Orbán is megpróbálja megtörni a magyar civilszervezeteket. A videó megemlíti a az óriási orosz hitelből épülő új paksi atomerőművet is mint az orosz függés újabb bizonyítékát.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a CNN-nek tagadott mindenféle ilyen közeledést, mondván, hogy a magyar kormány egyetlen döntése, politikájának egyetlen eleme sem indokolja, hogy oroszbarátabbnak minősítsék a magyar kormányt bármelyik nyugati kabinetnél.

A kormány kritikusai szerint azonban az egyre autoriterebbé váló Orbán-rezsim cselekedeit az orosz példa inspirálja, és a videóban megszólaló Balázs Péter volt külügyminiszter szerint az ország egyre közelebb kerül a keleti diktatúrákhoz.