4p

A lámpák lekapcsolása, a termosztátok letekerése, mozgásérzékelők felszerelése – többek között így spórolnak energiát és faragnak le költségeket a közép-európai kormányok az orosz gázszállítások visszafogására válaszul, és így próbálják elkerülni a fűtési szezonban fellépő hiányt.

Közép-Európát különösen érzékenyen érinti az orosz-ukrán háború nyomán kialakult energiaválság, mivel több ország is erősen függ az orosz gáz- és olajszállításoktól, miközben az egész kontinens küzd a rekordmagas gáz- és villamosenergia-árakkal. Ennek megfelelően az unió leginkább érintett országai energiatakarékossági intézkedésekkel próbálnak készülni az orosz gázexport esetleges téli teljes elapadására.

A romániai parlamenti palota 2800 csillárjában is kialszanak a fények. Fotó: Depositphotos
A romániai parlamenti palota 2800 csillárjában is kialszanak a fények. Fotó: Depositphotos

Hazánkban a kormány elrendelte, hogy az állami intézményeknek és vállalatoknak az előző évhez képest 25 százalékkal csökkenteniük kell a gázfogyasztást, és maximum 18 fokosra fűthetik az állami épületeket. A lakossági üzemanyagárak után tűzifára is hatósági árat vezet be a kormány, és közvetlenül az erdőgazdaságoktól is lehet vásárolni. Maximum tíz köbmétert vehet mindenki ezen az áron.

A cseh kormány csütörtökön bejelentette, hogy a kormányzati épületekben kicsavarják az izzók felét, míg a többit energiatakarékos LED-izzókra cserélik. Az állami intézményekben mozgásérzékelőket szereltek fel, hogy csökkentsék a folyosók világítását. Emellett jelentősen csökkentik a prágai belváros épületeinek díszkivilágítását, éjfél helyett este 10 órakor lekapcsolják a reflektorokat az prágai várban és a székesegyházban.

A fűtést – amely a cseh irodákban általában 22 fok körüli vagy még melegebb – a kormányépületben 19-20, a folyosókon pedig 15 fokra csökkentik – mondta Petr Fiala miniszterelnök. A teljes intézkedéscsomaggal a cseh kormány a kormányzati szervek energiafogyasztásának 17-20 százalékát szeretné megspórolni.

A romániai parlamenti palota 2800 csillárjában is kialszanak a fények, amely az amerikai Pentagon után a világ második legnagyobb épülete – közölte a román parlament a hónap elején. A kültéri világítást a felére csökkentik, az ünnepi világítást pedig éjszakánként két órára korlátozzák.

A lengyel kormány arra utasította kormányzati intézményeket, hogy 10 százalékkal csökkentsék az áramfogyasztást. Munka után a tisztviselőknek ki kell kapcsolniuk a számítógépeiket és a töltőket, és csak a szükséges dokumentumokat nyomtathatják ki. A pénzügyminisztériumban kikapcsolták a szökőkutat, és hétvégén mindössze két órára korlátozták az épület díszkivilágítását.

Varsó emellett mintegy 38 ezer izzót cserél le az utcai lámpákban LED-ekre.

Ezek a megtakarítások, valamint a különböző támogatási intézkedések kevésnek bizonyulhatnak azonban az iskolák, egyetemek, sportpályák esetében, ahol a fűtés vagy hűtés az üzemeltetés jelentős költséghányadát teszi ki.

Szlovákiában több egyetem is jelezte, hogy online oktatásra kénytelen áttérni, ha a kormány november közepéig nem biztosít magasabb támogatást. Hazánkban az iskolák és egyetemek az őszi és a téli szünet összevonásával próbálják csökkenteni a fűtési időszakot. Olyan iskola is van azonban itthon, ahol szombati oktatással érik el, hogy még hosszabb lehessen a téli szünet.  

Csehországban az uszodák, jégpályák, tornatermek és felfújható csarnokot használó sportpályák 61 százalékát a csőd veszélye fenyeget, miután energiaköltségeik 135 százalékkal nőttek. Hazánkban is több uszoda kényszerült bezárni az energiaárak miatt, míg mások például a víz hőfokának csökkentésével próbálnak túlélni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!