3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 

  • A Kreml szerint irreális az az elképzelés, hogy Oroszország 2024-ben Kijev feltételei szerint béketárgyalásokat kezdene Ukrajnával. Egy médiajelentésre reagált, amely szerint Washington egy ilyen forgatókönyvet jósolna. 
  • Oroszország cirkálórakéta-hullámot indított Ukrajna ellen, legalább egy ember életét vesztette és hatan megsebesültek, amint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva télen mindent meg fog tenni az energiainfrastruktúra elleni támadásaival. 
  • Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy indul a 2024. márciusi elnökválasztáson, ezzel az orosz vezető egy lépéssel közelebb kerül az ötödik ciklusához. Putyin szóvivője egy korábbi interjúban azt mondta: "Putyint jövőre újraválasztják a szavazatok több mint 90 százalékával."

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rabbik társaságában meggyújtja az első gyertyát a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka első napján, 2023. december 7-én Kijevben. A hanuka zsidó fényünnep ebben az évben december 7-én napnyugtától december 15-én napnyugtáig tart. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rabbik társaságában meggyújtja az első gyertyát a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka első napján, 2023. december 7-én Kijevben. A hanuka zsidó fényünnep ebben az évben december 7-én napnyugtától december 15-én napnyugtáig tart. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

  • Az ukrán parlament elfogadta az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges négy törvényjavaslatot, köztük a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényjavaslatot, köztük Magyarország kritikus követelését is, amivel Ukrajna EU-pályázatát ellenzi. Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják, és az Ukrajnának tett megfelelő európai ígéreteket teljesíteni fogják” – mondta Zelenszkij. Ukrajna szerinte „mindent megtett, amit elvártak tőlünk” az uniós ajánlások átvételekor.
  • Az Európai Unió vezetői tudják, mennyire „egzisztenciális” az Ukrajnának nyújtott pénzügyi segély, és betartják kötelezettségvállalásaikat – mondta egy magas rangú tisztviselő, alig egy héttel a Kijevnek nyújtott segélyek milliárdjainak mérlegelése előtt. Az EU-vezetők december 14-én és 15-én Brüsszelben tartandó utolsó csúcstalálkozója előtt Magyarország vétózással fenyegetőzik a blokk azon javaslata ellen, hogy 2027-ig 50 milliárd eurós költségvetési segélyt nyújtson Kijevnek.
  • Az EU végrehajtó testülete a jövő héten hagyja jóvá a szankciók alapján befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek felhasználásáról szóló törvényjavaslatot, de a francia, német és belga kételyek azt jelentik, hogy Ukrajna egyhamar nem kapja meg a pénzt - közölték tisztviselők és diplomáciai források. 
  • Zelenszkij az EU egységének fontosságát hangsúlyozva kijelentette, hogy Kijevnek nagyobb légvédelemre van szüksége - mindezt a jövő heti kulcsfontosságú csúcstalálkozóra készülve mondta. Az ukrán vezető elmondta, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnökkel folytatott beszélgetés során a vezetők „megvitatták az EU Ukrajna számára nyújtott politikai és pénzügyi támogatásának megőrzésének fontosságát. 
  • Az ukrán mezőgazdasági minisztérium 59,7 millió tonnára emelte a 2023-as gabonatermés előrejelzését, mondván, hogy az ország „rekord gabonatermést” produkált. A tárca közleménye szerint a teljes gabona- és olajos magtermés várhatóan eléri a 81,3 millió tonnát. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!