2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

Körbejártuk a Budai Kreatív Házat.

Májusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Buda új kulturális központja, az Ybl Budai Kreatív Ház. A Várkert Bazár melletti épület eredetileg vízház funkcionált, a múlt század első felében innen látták el vízzel a Várban lévő ingatlanokat, a királyi palotát. Ezt követően kulturális központként működött, kávéházzal.

Az Ybl Miklós tervei szerint felhúzott épület a második világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett. A XIX. század végén, 1990 után már egy kaszinó várta itt a vendégeket, majd annak bezárása után egyre elhanyagoltabb állapotba került az ingatlan.

Most azonban újra régi fényében tündököl, miután a Pallas Athéné Alapítványok megvásárolták az épületet, majd alapos felújítást végeztek rajta. A munkálatok mintegy 3 millió euróba kerültek, ebből azonban nem csak felújításra költöttek: az ingatlan új terekkel bővült, például egy új lépcsősor vezet le az alagsori részbe.

Az Ybl Budai Kreatív Ház közösségi térként elsősorban kulturális programoknak – képzőművészeti kiállításoknak - ad otthont. A fenntartó célja az, hogy főleg a kortárs fiatal művészek jussanak kiállítási lehetőséghez. A kiállítótér feletti teremben pedig konferenciákat, kulturális esteket lehet tartani. Pompás kilátás nyílik innen a Dunára, ugyanakkor a másik oldalról a gépházat lehetett szemmel tartani. S mindez Buda egyik legmenőbb részén, a Vár alatt.

A főbejáraton belépve az elegáns, korabeli díszítő elemekben gazdag kávéházba jutunk. A fő kiállítótér a kávéházon túl kereshető fel. Ez a földszinti rész, de az alagsorban is képzőművészeti alkotások várják a látogatókat. Valamint egy különleges kép Ybl Miklósról.

A földszintről lépcső vezet fel a Kovásznai Szalonba, vagyis a konferenciaterembe. A terem könyvtárszoba hangulatot áraszt, a könyvespolcokon megtalálni a jegybankelnök, Matolcsy György köteteit is. Feltűnő, hogy számos kínai nyelvű kötet is levehető a polcokról. Kalauzunk ezt azzal magyarázta, hogy a száz évente változó világgazdasági ciklusok most a távol-keleti gazdaságoknak kedveznek, a velük való kapcsolatok kiépítése, ápolása stratégiai ügy, amelyet a kulturális vonalon is erősíteni érdemes.

Képösszeállításunkban bemutatjuk az épület belső tereit, valamint a megújult homlokzatot.

A főbejáraton át az elegáns kávéházba lépünk beA főbejáraton át az elegáns kávéházba lépünk be

 

A gépházmester lakásából átalakított Kovásznai Szalonban előadásokat, konferenciákat rendeznek A gépházmester lakásából átalakított Kovásznai Szalonban előadásokat, konferenciákat rendeznek

 

A Kovásznai Szalont díszítő festményA Kovásznai Szalont díszítő festmény

 

Fiatal kortárs művészeknek biztosít bemutatkozási lehetőséget a kiállítóteremFiatal kortárs művészeknek biztosít bemutatkozási lehetőséget a kiállítóterem

 

Ybl Miklós arcképe rajzolódik ki az alagsori bejáratnál elhelyezett különleges alkotásbólYbl Miklós arcképe rajzolódik ki az alagsori bejáratnál elhelyezett különleges alkotásból

 

Az épület a terasz felől is impozáns képet mutatAz épület a terasz felől is impozáns képet mutat

 

Közel 3 millió euróba került a felújításKözel 3 millió euróba került a felújítás

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.