2018. szeptember 15. 12:43
mfor.hu

Körbejártuk a Budai Kreatív Házat.

Májusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Buda új kulturális központja, az Ybl Budai Kreatív Ház. A Várkert Bazár melletti épület eredetileg vízház funkcionált, a múlt század első felében innen látták el vízzel a Várban lévő ingatlanokat, a királyi palotát. Ezt követően kulturális központként működött, kávéházzal.

Az Ybl Miklós tervei szerint felhúzott épület a második világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett. A XIX. század végén, 1990 után már egy kaszinó várta itt a vendégeket, majd annak bezárása után egyre elhanyagoltabb állapotba került az ingatlan.

Most azonban újra régi fényében tündököl, miután a Pallas Athéné Alapítványok megvásárolták az épületet, majd alapos felújítást végeztek rajta. A munkálatok mintegy 3 millió euróba kerültek, ebből azonban nem csak felújításra költöttek: az ingatlan új terekkel bővült, például egy új lépcsősor vezet le az alagsori részbe.

Az Ybl Budai Kreatív Ház közösségi térként elsősorban kulturális programoknak – képzőművészeti kiállításoknak - ad otthont. A fenntartó célja az, hogy főleg a kortárs fiatal művészek jussanak kiállítási lehetőséghez. A kiállítótér feletti teremben pedig konferenciákat, kulturális esteket lehet tartani. Pompás kilátás nyílik innen a Dunára, ugyanakkor a másik oldalról a gépházat lehetett szemmel tartani. S mindez Buda egyik legmenőbb részén, a Vár alatt.

A főbejáraton belépve az elegáns, korabeli díszítő elemekben gazdag kávéházba jutunk. A fő kiállítótér a kávéházon túl kereshető fel. Ez a földszinti rész, de az alagsorban is képzőművészeti alkotások várják a látogatókat. Valamint egy különleges kép Ybl Miklósról.

A földszintről lépcső vezet fel a Kovásznai Szalonba, vagyis a konferenciaterembe. A terem könyvtárszoba hangulatot áraszt, a könyvespolcokon megtalálni a jegybankelnök, Matolcsy György köteteit is. Feltűnő, hogy számos kínai nyelvű kötet is levehető a polcokról. Kalauzunk ezt azzal magyarázta, hogy a száz évente változó világgazdasági ciklusok most a távol-keleti gazdaságoknak kedveznek, a velük való kapcsolatok kiépítése, ápolása stratégiai ügy, amelyet a kulturális vonalon is erősíteni érdemes.

Képösszeállításunkban bemutatjuk az épület belső tereit, valamint a megújult homlokzatot.

A főbejáraton át az elegáns kávéházba lépünk be A főbejáraton át az elegáns kávéházba lépünk be

 

A gépházmester lakásából átalakított Kovásznai Szalonban előadásokat, konferenciákat rendeznek A gépházmester lakásából átalakított Kovásznai Szalonban előadásokat, konferenciákat rendeznek

 

A Kovásznai Szalont díszítő festmény A Kovásznai Szalont díszítő festmény

 

Fiatal kortárs művészeknek biztosít bemutatkozási lehetőséget a kiállítóterem Fiatal kortárs művészeknek biztosít bemutatkozási lehetőséget a kiállítóterem

 

Ybl Miklós arcképe rajzolódik ki az alagsori bejáratnál elhelyezett különleges alkotásból Ybl Miklós arcképe rajzolódik ki az alagsori bejáratnál elhelyezett különleges alkotásból

 

Az épület a terasz felől is impozáns képet mutat Az épület a terasz felől is impozáns képet mutat

 

Közel 3 millió euróba került a felújítás Közel 3 millió euróba került a felújítás