2010. március 12. 11:51

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálatot folytat annak kapcsán, hogy a UPC Magyarország Kft. 2010 február 1-jén mintegy tizenkét tv-csatornát kivett az analóg kábeltelevíziós csomagokból és azokat csak digitális módon tette elérhetővé - mondta Kathy Attila szóvivő az MTI-nek. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerint a cég szabályosan járt el.

Az NFH-hoz, egyebek között a német nyelvű adások kapcsán több panasz is érkezett az ügyben, így a hatóság jelenleg hatókörvizsgálat folytat amiatt, hogy fennáll-e az egyoldalú szerződésmódosítás ténye - jegyezte meg Kathy Attila.  

Az Európai Népcsoportok Föderalisztikus Uniója (FUEV) német munkacsoportjának elnöke Brenner Koloman a hét során egy közleményben arra figyelmeztetett, hogy "több régióban - így Budapest környékén és Nyugat-Magyarországon - megoldatlan a német nyelvű adások vétele, különös tekintettel a szinte monopolhelyzetet élvező UPC és T-Home körzeteiben".

A FUEV elnöke arra hivatkozott, hogy az Európa Tanács nyelvi chartája által Magyarország kötelezte magát arra, hogy az anyaország közszolgálati műsorait, így az osztrák ORF és a német ARD, ZDF műsorait hozzáférhetővé tegye azokon a településeken, ahol jelentős számban él német kisebbség.

Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: az analóg csomagokból valóban eltűntek az általános profilú külföldi, idegen nyelvű tévéadások. Ám digitális csatornákon február óta mindenhol elérhetőek, míg korábban az analóg kapacitás nem tette lehetővé ezek országos sugárzását - tette hozzá.

Az igazgató cáfolta, hogy a német nyelvű televíziós sugárzás az ország több pontján megoldatlan. Mint mondta, egy külön előfizethető digitális kiscsomagban 300 forintos áron bárhol elérhetőek a FUEV által említett csatornák.

Szűcs László szerint a digitális szolgáltatás megrendelése nem jelent komolyabb fogyasztói többletterhet a kábeles csatornához képest, a cég az átálláshoz dekódert biztosít.

Márton György az NHH szóvivője az MTI-nek elmondta: a hatóság úgy találta, a UPC a hírközlési szabályokban és saját általános szerződési feltételeiben foglaltak szerint járt el. A UPC a csatornakiosztás összetételének és a programcsomagok árának változásáról a hatóságot és az érintett előfizetőket időben értesítette, így az NHH nem talált szabálytalanságot.

Sem az NHH, sem az NFH illetékese nem tud arról, hogy a T-Home idegen nyelvű televíziós szolgáltatásai kapcsán bárki panaszt tett volna.

A Magyar Telekom Nyrt. annyit közölt az MTI-vel, hogy a budapesti analóg hálózaton főként magyar nyelvű csatornák kerülnek elosztásra, míg a digitális rendszeren az RTL adása érhető el.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.