<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálatot folytat annak kapcsán, hogy a UPC Magyarország Kft. 2010 február 1-jén mintegy tizenkét tv-csatornát kivett az analóg kábeltelevíziós csomagokból és azokat csak digitális módon tette elérhetővé - mondta Kathy Attila szóvivő az MTI-nek. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerint a cég szabályosan járt el.

Az NFH-hoz, egyebek között a német nyelvű adások kapcsán több panasz is érkezett az ügyben, így a hatóság jelenleg hatókörvizsgálat folytat amiatt, hogy fennáll-e az egyoldalú szerződésmódosítás ténye - jegyezte meg Kathy Attila.  

Az Európai Népcsoportok Föderalisztikus Uniója (FUEV) német munkacsoportjának elnöke Brenner Koloman a hét során egy közleményben arra figyelmeztetett, hogy "több régióban - így Budapest környékén és Nyugat-Magyarországon - megoldatlan a német nyelvű adások vétele, különös tekintettel a szinte monopolhelyzetet élvező UPC és T-Home körzeteiben".

A FUEV elnöke arra hivatkozott, hogy az Európa Tanács nyelvi chartája által Magyarország kötelezte magát arra, hogy az anyaország közszolgálati műsorait, így az osztrák ORF és a német ARD, ZDF műsorait hozzáférhetővé tegye azokon a településeken, ahol jelentős számban él német kisebbség.

Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: az analóg csomagokból valóban eltűntek az általános profilú külföldi, idegen nyelvű tévéadások. Ám digitális csatornákon február óta mindenhol elérhetőek, míg korábban az analóg kapacitás nem tette lehetővé ezek országos sugárzását - tette hozzá.

Az igazgató cáfolta, hogy a német nyelvű televíziós sugárzás az ország több pontján megoldatlan. Mint mondta, egy külön előfizethető digitális kiscsomagban 300 forintos áron bárhol elérhetőek a FUEV által említett csatornák.

Szűcs László szerint a digitális szolgáltatás megrendelése nem jelent komolyabb fogyasztói többletterhet a kábeles csatornához képest, a cég az átálláshoz dekódert biztosít.

Márton György az NHH szóvivője az MTI-nek elmondta: a hatóság úgy találta, a UPC a hírközlési szabályokban és saját általános szerződési feltételeiben foglaltak szerint járt el. A UPC a csatornakiosztás összetételének és a programcsomagok árának változásáról a hatóságot és az érintett előfizetőket időben értesítette, így az NHH nem talált szabálytalanságot.

Sem az NHH, sem az NFH illetékese nem tud arról, hogy a T-Home idegen nyelvű televíziós szolgáltatásai kapcsán bárki panaszt tett volna.

A Magyar Telekom Nyrt. annyit közölt az MTI-vel, hogy a budapesti analóg hálózaton főként magyar nyelvű csatornák kerülnek elosztásra, míg a digitális rendszeren az RTL adása érhető el.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.