3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt időszakban - állítólag - sok vállalkozásvezető lemondott a nagy értékű nyaralásról, attól tartva, hogy ezzel az APEH látókörébe kerül. Nem kell vagyonosodási vizsgálattól tartani pusztán azért, mert valaki nagy értékű autót, hajót vesz, vagy befizet egy több százezer forintos külföldi útra. Ugyanis sem az utazási irodák, sem a kereskedő cégek nem kötelezhetők ilyen jellegű adatközlésre.

Nem ellenőrzik, de mégis sokan félnek (Mfor-montázs)

Százezerből csupán mintegy 15 esetben fordul az adóhivatal a hazai utazási irodákhoz vagyonosodási vizsgálattal összefüggésben. Mégis, az érintett cégek szerint a forgalomban tapasztalható visszaesés sok esetben éppen a vagyonosodási vizsgálattal áll összefüggésben. Az elmúlt években megszaporodó vagyonosodási vizsgálatok következtében sokan csak félve mernek drágább autót venni, mint ahogy luxusútra sem fizetnek be minden kétség nélkül. A nemrégiben felröppent hírek szerint ugyanis az utazási irodák, az autókereskedésekhez hasonlóan kötelesek jelenteni a nagy összegű készpénzes vásárlásokat. Az APEH ugyanakkor egyértelműen cáfolta a híreszteléseket.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint sincs az utazási vállalkozásoknak, irodáknak automatikus adatszolgáltatási kötelezettsége az adóhatóság számára. Az APEH-nek csupán arra van lehetősége, hogy a már folyamatban lévő vagyonosodási vizsgálat esetén a vizsgált magánszeméllyel szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózóktól - így az utazási vállalkozásoktól is - adatokat, információkat kérjen.

Az adóhatóság az ilyen jellegű információkat mind a hazai, mind a külföldi cégektől beszerezheti. Így a hivatal nem csak a belföldön befizetett utakról kaphat tájékoztatást, hanem lehetősége van arra is, hogy - a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján – beszerezze az adatokat a külföldi befizetésekről is, és azokat hasznosítsa a vagyonosodási vizsgálatok során.

A hatályos jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az adóhatóság úgynevezett készletező adatgyűjtést végezzen. Az APEH-nek nincs lehetősége arra, hogy az utazási irodáktól, utazásközvetítő vállalkozásoktól előzetesen, a későbbi vagyonosodási vizsgálatok céljára listát kérjen az utasokról.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége még januárban levélben fordult Bajnai Gordonhoz, közbenjárását kérve az utazási irodák számára rendkívül kedvezőtlen vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban. Az önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetője ezt követően Veres János pénzügyminiszterrel tárgyalt az ügyről, majd a Pénzügyminisztérium közleményben tájékoztatja az érintetteket.

Az APEH azt állítja: nem tekinti potenciális adócsalónak az állampolgárokat. Ha valaki becsületesen teljesíti adóbevallási kötelezettségét, nincs mitől tartania. Ha viszont valaki az adóhatósággal azt akarja elhitetni, hogy a vállalkozása évek óta veszteséges, jövedelme nincs, miközben kontrolladatokból, központi nyilvántartásokból kiderül, hogy afrikai szafarin múlatja az idejét, mi több, az interneten a saját jachtján készült képekkel büszkélkedik, akkor számíthat arra, hogy az adóhatóság megkérdezi, mindezt miből finanszírozta. Sokan ezért nem itthon, hanem valamelyik szomszédos országban, például Szlovákiában vagy Ausztriában fizetik be luxusútjukat.

Az APEH ugyanakkor egész Európában nyomozhat a kiszemelt ügyfél után, és a külföldi befizetésnek is éppolyan gyorsan a nyomára bukkanhatnak, mint a hazaiaknak. Csakhogy erről sokaknak nincs tudomása.

Menedzsment Fórum

Jogi nyilatkozat 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!