Magyarországon megfelelő az élelmiszerbiztonság, az Európai Unió több száz magyar üzemet elfogad - közölte szerdán egy szakmai tanácskozáson Biacs Péter, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.
Egyre elterjedtebb a HACCP-rendszer, nem igazolódtak be azok az aggályok, hogy a rendszer alkalmazása miatt csődbe mehetnek a vállalkozások - mondta Kozák Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője. Megjegyezte, hogy 2005. január 1-jén életbe lép az az uniós rendelet, amely az élelmiszeriparban is érvényt szerez a nyomon követhetőség rendszerének, a visszahívás intézményének. A 2005 után életbelépő újabb élelmiszer-biztonsági szabályok jobban alkalmazkodnak majd a tényleges napi üzletmenethez.
Hazánkban a csatlakozás óta az Európai Unió élelmiszerbiztonsággal foglalkozó ellenőrei is jelen vannak és közösen dolgoznak magyar kollégáikkal. Az EU-ban a hatóságok tevékenységében a szolgáltatás egyre inkább előtérbe kerül, így Magyarországon is nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a tájékoztatásra. (MTI)
Kapcsolódó anyagok
Tönkreteheti a kisboltokat az új élelmiszer-biztonsági előírás
Tönkreteheti a kisboltokat az új élelmiszer-biztonsági előírás
A HACCP fogalmának rövid leírása
A HACCP hét alapelve
Nem okozott problémát a HACCP-rendszer általános bevezetése
Magyarországon egyre több vállalkozás alkalmazza az élelmiszerek biztonságát szolgáló HACCP-rendszert, amelynek bevezetése az aggodalmakkal ellentétben nem vitte csődbe a vállalkozásokat.