2p

Magyarországon egyre több vállalkozás alkalmazza az élelmiszerek biztonságát szolgáló HACCP-rendszert, amelynek bevezetése az aggodalmakkal ellentétben nem vitte csődbe a vállalkozásokat.

Magyarországon megfelelő az élelmiszerbiztonság, az Európai Unió több száz magyar üzemet elfogad - közölte szerdán egy szakmai tanácskozáson Biacs Péter, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.

Egyre elterjedtebb a HACCP-rendszer, nem igazolódtak be azok az aggályok, hogy a rendszer alkalmazása miatt csődbe mehetnek a vállalkozások - mondta Kozák Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője. Megjegyezte, hogy 2005. január 1-jén életbe lép az az uniós rendelet, amely az élelmiszeriparban is érvényt szerez a nyomon követhetőség rendszerének, a visszahívás intézményének. A 2005 után életbelépő újabb élelmiszer-biztonsági szabályok jobban alkalmazkodnak majd a tényleges napi üzletmenethez.

Hazánkban a csatlakozás óta az Európai Unió élelmiszerbiztonsággal foglalkozó ellenőrei is jelen vannak és közösen dolgoznak magyar kollégáikkal. Az EU-ban a hatóságok tevékenységében a szolgáltatás egyre inkább előtérbe kerül, így Magyarországon is nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a tájékoztatásra. (MTI)

Kapcsolódó anyagok
Tönkreteheti a kisboltokat az új élelmiszer-biztonsági előírás
Tönkreteheti a kisboltokat az új élelmiszer-biztonsági előírás
A HACCP fogalmának rövid leírása
A HACCP hét alapelve

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!