2008. május 8. 10:29

A makói földgázvagyon "alternatíva" lehet az orosz szállítások mellett, de "nem olyan nagy, hogy komolyan befolyásolja a Gazprom európai pozícióját", írta a Kommerszant című orosz gazdasági lap csütörtökön.

A makói fejlesztés tulajdonosai - a Mol, az Exxon Mobil és kanadai Falcon Oil & Gas - körülbelül 10 milliárd köbméter termelését tervezik, ausztriai és szerbiai exporttal, a 340-510 milliárd köbméterre becsült gázvagyonból, amelynek több mint 30 százaléka jelenlegi piaci árak mellett is gazdaságosan kitermelhető, közölte értesüléseit a Kommerszant csütörtökön.

Szerdán a Bloomberg hírügynökség még úgy idézte az orosz Gazprom gázipari vállalat szóvivőjét, hogy nem ismerik a makói vállalkozást, ezért semmit sem tudnak mondani róla.

A hírügynökség szerint a Los Angeles méretét kétszeresen meghaladó gázmező kitermelése képes lenne megtörni az orosz energetikai óriás jelenlegi egyeduralmát.

A makói árokban lévő gázvagyont nehéz kitermelni, és több évig tart, amíg az exportlehetőség tisztázódik, írta a Kommerszant.

A lap tudomása szerint Magyarország évi földgázfogyasztása 13 milliárd köbméter, amelynek 78 százaléka importból származik. Tavaly a Gazprom 7,5 milliárd köbmétert szállított, és Magyarország a Gas de France-tól és a német E.On-tól is vásárolt földgázt, írta az orosz gazdasági lap. 

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.