2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A makói földgázvagyon "alternatíva" lehet az orosz szállítások mellett, de "nem olyan nagy, hogy komolyan befolyásolja a Gazprom európai pozícióját", írta a Kommerszant című orosz gazdasági lap csütörtökön.

A makói fejlesztés tulajdonosai - a Mol, az Exxon Mobil és kanadai Falcon Oil & Gas - körülbelül 10 milliárd köbméter termelését tervezik, ausztriai és szerbiai exporttal, a 340-510 milliárd köbméterre becsült gázvagyonból, amelynek több mint 30 százaléka jelenlegi piaci árak mellett is gazdaságosan kitermelhető, közölte értesüléseit a Kommerszant csütörtökön.

Szerdán a Bloomberg hírügynökség még úgy idézte az orosz Gazprom gázipari vállalat szóvivőjét, hogy nem ismerik a makói vállalkozást, ezért semmit sem tudnak mondani róla.

A hírügynökség szerint a Los Angeles méretét kétszeresen meghaladó gázmező kitermelése képes lenne megtörni az orosz energetikai óriás jelenlegi egyeduralmát.

A makói árokban lévő gázvagyont nehéz kitermelni, és több évig tart, amíg az exportlehetőség tisztázódik, írta a Kommerszant.

A lap tudomása szerint Magyarország évi földgázfogyasztása 13 milliárd köbméter, amelynek 78 százaléka importból származik. Tavaly a Gazprom 7,5 milliárd köbmétert szállított, és Magyarország a Gas de France-tól és a német E.On-tól is vásárolt földgázt, írta az orosz gazdasági lap. 

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!