2008. május 8. 10:29

A makói földgázvagyon "alternatíva" lehet az orosz szállítások mellett, de "nem olyan nagy, hogy komolyan befolyásolja a Gazprom európai pozícióját", írta a Kommerszant című orosz gazdasági lap csütörtökön.

A makói fejlesztés tulajdonosai - a Mol, az Exxon Mobil és kanadai Falcon Oil & Gas - körülbelül 10 milliárd köbméter termelését tervezik, ausztriai és szerbiai exporttal, a 340-510 milliárd köbméterre becsült gázvagyonból, amelynek több mint 30 százaléka jelenlegi piaci árak mellett is gazdaságosan kitermelhető, közölte értesüléseit a Kommerszant csütörtökön.

Szerdán a Bloomberg hírügynökség még úgy idézte az orosz Gazprom gázipari vállalat szóvivőjét, hogy nem ismerik a makói vállalkozást, ezért semmit sem tudnak mondani róla.

A hírügynökség szerint a Los Angeles méretét kétszeresen meghaladó gázmező kitermelése képes lenne megtörni az orosz energetikai óriás jelenlegi egyeduralmát.

A makói árokban lévő gázvagyont nehéz kitermelni, és több évig tart, amíg az exportlehetőség tisztázódik, írta a Kommerszant.

A lap tudomása szerint Magyarország évi földgázfogyasztása 13 milliárd köbméter, amelynek 78 százaléka importból származik. Tavaly a Gazprom 7,5 milliárd köbmétert szállított, és Magyarország a Gas de France-tól és a német E.On-tól is vásárolt földgázt, írta az orosz gazdasági lap. 

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.