2p

Szakmai körök becslése szerint a hazai vendéglátóhelyek negyedénél még nem vezették be az ételkészítés minőség-ellenőrzését szolgáló, május 1-jétől kötelező HACCP-rendszert. A nyáron a fogyasztóvédelem és a népegészségügyi szolgálat is ellenőrzi a rendszer működését.

Szakmai körök becslése szerint a hazai vendéglátóhelyek negyedénél még nem vezették be az ételkészítés minőség-ellenőrzését szolgáló, május 1-jétől kötelező HACCP-rendszert. A nyáron a fogyasztóvédelem és a népegészségügyi szolgálat is ellenőrzi a rendszer működését - írja a Világgazzdaság.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a nyár elejétől megkezdi a HACCP-rendszer működésének ellenőrzését a vendéglőkben. Büntetésre egyelőre nem kell számítani, mert mint a Világgazdaságnak a hatóságok illetékesei elmondták: az első lépésben alapvetően segítő szándékkal végzik a kontrollt.

Szakmai körök szerint közel 52 ezer vendéglátóegység csak mintegy háromnegyed részében működik az ételkészítés kritikus pontjai meghatározását szolgáló minőség-ellenőrzési rendszer, holott annak bevezetésére már így is másfél éves haladékot kaptak az eredetileg tervezett, 2003. január 1-jei időponthoz képest. A HACCP rendszer használatát az Európai Unióban a 93/43 EK-direktíva 1995 végétől írja elő. A bevezetését az illetékes minisztériumok támogatják, a Világgazdaság értesülései szerint 0,5-50 millió forint nyerhető pályázati úton.

A fogyasztóvédelmi hatóság a hagyományos nagyszabású nyári ellenőrző akciója részeként vizsgálja majd a HACCP meglétét - tájékoztatott Kati Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség kommunikációs vezetője. A feltárt hiányosság jellege alapján döntik majd el, hogy annak felszámolására mennyi haladékot adnak. Ezt követően azonban visszatérő ellenőrzés lesz. Ha az érintettek akkorra sem teljesítik az HACCP elvárásait, komolyabb pénzbírság vár rájuk. A büntetés mértéke a becsülhető vendégforgalomtól függ - számolt be a Világgazdaság.

Kapcsolódó anyagok
Megosztja a kereskedőket az uniós kötelezettségek teljesítése
Tönkreteheti a kisboltokat az új élelmiszer-biztonsági előírás
A HACCP hét alapelve

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!