2p

A szokásos 2-3, de legfeljebb 5 százalékos víztartalom helyett 24,4 százalék vizet tartalmazott az a mintegy nyolcvan tonna sertéscomb, amit a Kapuvári Hús Zrt.-től vett a szabadkai NIT Kft., írja a vajdasági Magyar Szó.

A Kapuvári Hús Zrt.-től még tavaly érkezett 80 tonna fagyasztott sertéscomb a szabadkai NIT Kft.-hez. Dušan Radovanović, a NIT Kft. tulajdonosa szerint vásárlóik jelezték, hogy kiolvadáskor a szokásosnál több a víz. Kiderült, hogy a tömbben fagyasztott csont nélküli húsban apró lyukak vannak. Ez azt jelenti, hogy még fagyasztás előtt beinjekciózták a húsba a vizet.

"Ezt követően pedig az állami vizsgálaton túl, magam is bevizsgáltattam az árut és kiderült: a feltételezés igaz" – mondta a lapnak  Radovanović. Hozzátette azonban, hogy ettől eltekintve korábban soha semmilyen gondjuk nem volt a magyar hússal.

A történtek után a cég 40 tonnát visszaküldött Magyarországra, a maradékot pedig alacsonyabb áron értékesítette, állította az igazgató.

A 2-3, de legfeljebb 5 százalékos víztartalom helyett a vizsgált sertéscomb 24,4 százalék vizet tartalmazott – közölte Jadranka Beravs, a belgrádi Húshigiéniai és Technológiai Intézet vezetője. A vizet foszfáttartalmú készítménnyel keverték, hiszen a foszfát nagy mennyiségű vizet képes lekötni. Attól azonban nem kell tartani, hogy az országban maradt sertéscomb káros lenne az egészségre, írja a helyi Magyar Szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!