A Kapuvári Hús Zrt.-től még tavaly érkezett 80 tonna fagyasztott sertéscomb a szabadkai NIT Kft.-hez. Dušan Radovanović, a NIT Kft. tulajdonosa szerint vásárlóik jelezték, hogy kiolvadáskor a szokásosnál több a víz. Kiderült, hogy a tömbben fagyasztott csont nélküli húsban apró lyukak vannak. Ez azt jelenti, hogy még fagyasztás előtt beinjekciózták a húsba a vizet.
"Ezt követően pedig az állami vizsgálaton túl, magam is bevizsgáltattam az árut és kiderült: a feltételezés igaz" – mondta a lapnak Radovanović. Hozzátette azonban, hogy ettől eltekintve korábban soha semmilyen gondjuk nem volt a magyar hússal.
A történtek után a cég 40 tonnát visszaküldött Magyarországra, a maradékot pedig alacsonyabb áron értékesítette, állította az igazgató.
A 2-3, de legfeljebb 5 százalékos víztartalom helyett a vizsgált sertéscomb 24,4 százalék vizet tartalmazott – közölte Jadranka Beravs, a belgrádi Húshigiéniai és Technológiai Intézet vezetője. A vizet foszfáttartalmú készítménnyel keverték, hiszen a foszfát nagy mennyiségű vizet képes lekötni. Attól azonban nem kell tartani, hogy az országban maradt sertéscomb káros lenne az egészségre, írja a helyi Magyar Szó.
Tűnyomok a sertéscombban: ötszörös volt a problémás hús víztartalma
A szokásos 2-3, de legfeljebb 5 százalékos víztartalom helyett 24,4 százalék vizet tartalmazott az a mintegy nyolcvan tonna sertéscomb, amit a Kapuvári Hús Zrt.-től vett a szabadkai NIT Kft., írja a vajdasági Magyar Szó.