A fogyasztóvédelem az Európai Unióban jóval hatékonyabb, mint a csatlakozó országokban. Ráadásul a lazább fegyelmet erősítette az érintett országok bürokráciája is. Erre példa, hogy Magyarországon haladékot kapott a vendéglátós szakma mintegy 50 ezer érintett vállalkozása a HACCP rendszer 2003 január elsejei bevezetése alól. A sikeres lobbizást követően 2002 év végén a 2003 január 1-jei időpontot az érintett minisztériumok - a gazdasági, az egészségügyi és a földművelésügyi - a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kezdeményezésére az EU-csatlakozás időpontjára módosították.
Az árérzékeny piacok és a kevésbé szigorú jogszabályi követelmények azonban több esetben vezettek problémához. A közelmúlt eseményei közül ilyen volt a magyar húsexport felfüggesztése az USA részéről, illetve a Kométa exportengedélyének visszavonása.
Elsősorban a tejipari és a húsfeldolgozó cégek nem felelnek meg az előírásoknak. David Byrne, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekkel megbízott tagját idézve a Magyar Rádió arról számolt be, hogy a bizottság figyelemmel kíséri a fejleményeket, és szükség esetén megtiltja bizonyos élelmiszerek bevitelét egyes új tagországokból. Az unió fogyasztóvédelmi előírásait idén május 1-jétől a tíz új tagországban is teljes körűen alkalmazni kell.
Kapcsolódó anyagok
Az élelmiszerek biztonságát szavatoló rendszer
Európai Uniós hatósági ellenőrzés lesz a Kométánál
Üzembezárásokkal járhat a higiéniai hiánya
Exporttilalmat és üzembezárásokat helyeztek kilátásba uniós tisztviselők a csatlakozó kelet-európai országokban az élelmiszeripari üzemek higiéniai hiányosságai miatt.