TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Soha ekkora összegű bírsággal nem sújtottak még gyógyszergyártó vállalatot, mint ahogy most a Pfizert megbüntették. A szektor legnagyobb forgalmú társasága többek között orvosokat igyekezett arra rávenni, hogy egyes készítményeit az előírt betegségek mellett más kórokra is javasolják.

Rekord összegű, 2,3 milliárd dolláros bírságot róttak ki a világ legnagyobb gyógyszercégére, az amerikai Pfizerre törvénytelen marketingtevékenység miatt - közölte a VOA rádió csütörtökön.

Az ügyészség közlése szerint a Pfizer beleegyezett, hogy kifizesse a bírságot, amiért bizonyos gyógyszerek forgalmát a törvényt megsértve igyekezett növelni. Az igazságügy-minisztérium közlése szerint ez a legnagyobb összegű büntetés, amelyet az egészségügyben egy vállalatnak törvénysértő marketing miatt ki kell fizetni.

A céget több gyógyszerrel kapcsolatban folytatott nem megengedett marketing tevékenységet. Például arra igyekezett rávenni az orvosokat, hogy a Bextra nevű szert, amelyet a hatóságok csak ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapítására hagyták jóvá, több más eredetű fájdalom esetén, és az engedélyezettnél nagyobb dózisban is felírják betegeiknek. A Bextrát biztonsági okokból már kivonták a forgalomból, mert kiderült, egyebek mellett fokozza a szívroham kockázatát. A vállalat törvényellenesen reklámozta a bizonyos mentális betegségek kezelésére alkalmas Geodont, a Zyvox antibiotikumot és a Lyrica nevű, epilepszia elleni szert is.

Az Egyesült Államokban az orvosoknak joguk van gyógyszereket olyan esetekben is felírni, amikor azok alkalmazását hivatalosan nem hagyták jóvá, a gyógyszergyártóknak viszont tilos erre ösztönözni a doktorokat. A Pfizer marketing politikája sérti az arra vonatkozó tilalmat is, hogy az orvosokat nem lehet anyagilag ösztönözni bizonyos gyógyszerek választására.

A Pfizer által fizetendő bírságot különböző kormányzati egészségügyi és gyógyítási programok támogatására fordítják. A Pfizer részvényárfolyama szerdán 10 centtel, csütörtökön napközben pedig további 25 centtel 16,03 dollárra esett a New York-i tőzsdén. A cég törvénysértő gyakorlatát kiszivárogtató hat bennfentes személy 102 millió dollár jutalmat kap.

Sidney Wolfe, egy közegészségügyi kutató csoport vezetője azt mondta: a 2,3 milliárd dollárt óriási összegnek tűnhet, valójában azonban eltörpül a gyógyszercégek hatalmas profitjaihoz képest, és nem elegendő ahhoz, hogy elejét vegye a vállalatok törvénytelen magatartásának. Wolfe azt mondta, a nagy pénzbüntetésekkel nem lehet meggátolni, hogy a gyógyszergyártók - amelyek részéről a visszaélések miatt még senki nem került börtönbe - továbbra is megvesztegessék az orvosokat.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.