Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Soha ekkora összegű bírsággal nem sújtottak még gyógyszergyártó vállalatot, mint ahogy most a Pfizert megbüntették. A szektor legnagyobb forgalmú társasága többek között orvosokat igyekezett arra rávenni, hogy egyes készítményeit az előírt betegségek mellett más kórokra is javasolják.

Rekord összegű, 2,3 milliárd dolláros bírságot róttak ki a világ legnagyobb gyógyszercégére, az amerikai Pfizerre törvénytelen marketingtevékenység miatt - közölte a VOA rádió csütörtökön.

Az ügyészség közlése szerint a Pfizer beleegyezett, hogy kifizesse a bírságot, amiért bizonyos gyógyszerek forgalmát a törvényt megsértve igyekezett növelni. Az igazságügy-minisztérium közlése szerint ez a legnagyobb összegű büntetés, amelyet az egészségügyben egy vállalatnak törvénysértő marketing miatt ki kell fizetni.

A céget több gyógyszerrel kapcsolatban folytatott nem megengedett marketing tevékenységet. Például arra igyekezett rávenni az orvosokat, hogy a Bextra nevű szert, amelyet a hatóságok csak ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapítására hagyták jóvá, több más eredetű fájdalom esetén, és az engedélyezettnél nagyobb dózisban is felírják betegeiknek. A Bextrát biztonsági okokból már kivonták a forgalomból, mert kiderült, egyebek mellett fokozza a szívroham kockázatát. A vállalat törvényellenesen reklámozta a bizonyos mentális betegségek kezelésére alkalmas Geodont, a Zyvox antibiotikumot és a Lyrica nevű, epilepszia elleni szert is.

Az Egyesült Államokban az orvosoknak joguk van gyógyszereket olyan esetekben is felírni, amikor azok alkalmazását hivatalosan nem hagyták jóvá, a gyógyszergyártóknak viszont tilos erre ösztönözni a doktorokat. A Pfizer marketing politikája sérti az arra vonatkozó tilalmat is, hogy az orvosokat nem lehet anyagilag ösztönözni bizonyos gyógyszerek választására.

A Pfizer által fizetendő bírságot különböző kormányzati egészségügyi és gyógyítási programok támogatására fordítják. A Pfizer részvényárfolyama szerdán 10 centtel, csütörtökön napközben pedig további 25 centtel 16,03 dollárra esett a New York-i tőzsdén. A cég törvénysértő gyakorlatát kiszivárogtató hat bennfentes személy 102 millió dollár jutalmat kap.

Sidney Wolfe, egy közegészségügyi kutató csoport vezetője azt mondta: a 2,3 milliárd dollárt óriási összegnek tűnhet, valójában azonban eltörpül a gyógyszercégek hatalmas profitjaihoz képest, és nem elegendő ahhoz, hogy elejét vegye a vállalatok törvénytelen magatartásának. Wolfe azt mondta, a nagy pénzbüntetésekkel nem lehet meggátolni, hogy a gyógyszergyártók - amelyek részéről a visszaélések miatt még senki nem került börtönbe - továbbra is megvesztegessék az orvosokat.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.