2011. június 7. 10:25

Az atomerőmű kiégett fűtőelemeinek újrahasznosításának lehetőségét is tartalmazza az atomenergiáról szóló törvényt módosító javaslat, amit a parlament gazdasági és informatikai bizottsága egyhangúan általános vitára alkalmasnak ítélt a keddi ülésén.

Bencsik János, a nemzeti fejlesztési minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az európai uniós jogharmonizációt, a kiégett fűtőelemek újrahasznosításának lehetőségét, az Országos Atomenergia Hivatal megerősítését és a nukleáris létesítmények őrzésével kapcsolatos szigorításokat emelte ki a törvénymódosító javaslatból.

Ugyanakkor fontosnak tartotta azt is, hogy a nukleáris létesítményekkel közvetlenül érintett illetve annak szomszédságában lévő települések által létrehozott önkormányzati társulások a Nukleáris Pénzügyi Alapból területfejlesztésre a továbbiakban már nem kaphatnak pénzt, de ebből finanszírozhatják a tájékoztatást és a veszélyhelyzet megelőzésének költségeit.

Az államtitkár a bizottsági ülést követően egy kérdésre azt mondta,  hogy  törvénymódosítás megteremtené a lehetőséget a kiégett fűtőelemek újrahasznosítására, de erről jelenleg  Magyarországon még nincs szó.

A törvénymódosító javaslat szigorúbb állóképességi feltételeket szabna a nukleáris létesítmények fizikai őrzésében résztvevők számára és lehetővé teszi az eddigieknél hatékonyabb elektronikus megfigyelő rendszer bevezetését.

A bizottsági ülésnek ezt a napirendjét a más elfoglaltsága miatt távozó Rogán Antal bizottsági elnök helyett Józsa István (MSZP) alelnök vezette, aki javasolta, hogy az OAH-t a közigazgatási rendszerben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) hasonlóan kellene "besorolni", mert a jól megfizetett szakemberek egyben a biztonság garanciáját is jelentik. A szocialista képviselő javasolta azt is, hogy vizsgálják meg annak az ellentmondásnak a feloldását, hogy a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság érdeke a minél több hulladék, az atomerőműnek viszont ez nem, mert a Nukleáris Pénzügyi Alapba mindenképpen meg kell fizetnie a kirótt kötelezettséget.  Ezért fontos lenne a nukleáris hulladék mennyiségének csökkentése, tömörítése, amit az európai irányelv-javaslat is tartalmaz.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.