6p

Megnyíltak a brüsszeli pénzcsapok, és szerdán 10,2 milliárd eurónyi EU-s forrás kifizetésére bólintott rá az Európai Bizottság. Orbán Viktor szerint ebből lehetőség lesz a pedagógusbéreket is emelni. Csakhogy a RePower EU-s forrásokat kizárólag energiaügyi feladatokra lehet felhasználni. Megkérdeztük Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökét, akkor ebből hogyan kaphatnak a pedagógusok, illetve arról is faggattuk, mit várnak a december 21-i sztrájktárgyalástól.

A RePowerEU forrásait (amelynek kifizetésére szerdán Brüsszel rábólintott), nem másra, mint a zöldenergia-programokra és az orosz fosszilis hordozóktól való energiafüggetlenedést segítő programokra lehet lehívni majd. Felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan lehet ebből pedagógusbéremelésre és másra is költeni, ahogy korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a január 1-jétől közigazgatási és területfejlesztési miniszter Navracsics Tibor, és Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt.

„Az, hogy a kormány teljesítette a jogállamiság mérföldköveit, és megkapta a RePower uniós forrásokra jutó 10,2 milliárd eurós részt, azt jelenti, hogy nem ebből lesz a kifizetés, hanem a pedagógusbéremelésekre is jutó forrásokhoz is hozzájuthat. De a pedagógusbérekre is vonatkozik az utófinanszírozás, tehát a kormánynak előbb ki kell valójában fizetni a béremelést, és csak azután kaphatják meg Brüsszeltől a pénzt.

Véleményem szerint mivel a kormánynak valutára van szüksége, ezért érdeke is, hogy forintban előfinanszírozzon, amit neki valutában fizetnek vissza”magyarázta el lapunk érdeklődésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

A szakszervezeti vezető szerint a béremeléshez azonban mindenekelőtt a kormánynak jogszabályba kellene foglalnia, hogy 2024. január 1-jén a diplomás átlagkeresetek 72 százalékát el fogja érni a pedagógusok átlagfizetése. Enélkül nem kezdődhet meg a kifizetés. Ami azt jelenti, hogy költségvetési törvényt kell módosítani, de nem lehet tudni, a januári időszakban mikor fog összeülni a parlament.

Vajon mennyi lesz az annyi? Illusztráció: Depositphotos
Vajon mennyi lesz az annyi? Illusztráció: Depositphotos

Ezért tovább növeli a káoszt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjúja, amelyben kijelentette: „Amikor majd a pénz tényleg megvan, nemcsak mondják, nemcsak papíron, “hanem ott van a széfben”, akkor dönt majd a magyar parlament a költségvetési törvény keretei között, hogy ebből mennyi kerüljön pedagógus béremelésre, kisvállalkozások támogatására, energetikai korszerűsítésre”.

Azaz utal a 2024-es költségvetési törvény módosítására, de nem utófinanszírozást emleget, hanem a széfben tornyosuló papírpénzeket.

Totyik Tamás a pedagógusbéremelések időzítése kapcsán azt sem tartja kizártnak, hogy a brüsszeli pénzből akarják majd a pedagógusok szavazatait az EP-választásokhoz közeledve megvásárolni.

Akad egy-két részletkérdés még azért

„Annak viszont nagyon örülünk, hogy végre érezhető elmozdulás lesz a bérekben. Bár vannak még részletkérdések, amelyeket a kormánynak is tisztáznia kell” – teszi hozzá, és sorolt is néhányat:

  • Vajon mi lesz azzal a forrással, amelyet már 2023-ig biztosítani kellett volna, miszerint a diplomás átlagkeresetek 64 százalékát már el kellett volna érni (amit szintén az unió finanszírozott volna), tehát mi lesz ezzel a résszel?
  • Mindenkinek emelni fogják a bérét vagy lesznek kivételezettek? Azaz olyanok, akiknek a diplomás átlagkeresetek 90 százalékára, míg másoknak 62 százalékára egészítik ki a bérét?
  • Milyen elvek szerint és január 1-jéig visszamenőleg fogják kifizetni az emeléseket?
  • Milyen összegben állapítják meg a diplomás átlagkeresetek értékét 2024. január 1-jén?

"A 2024-es diplomás átlagkeresetek 72 százalékát kellene elérniük a pedagógusoknak, tehát év közben is korrigálni kell majd a kormánynak, vagyis többlépcsős intézkedés várható. Tehát ha a kormány tartja is a szavát,

csak április környékén lehet a pedagógusok zsebében a pénz, de még odáig is nagyon sok a HA” – véli az elnök.

Sztrájktárgyalás december 21-én

Mivel előző nap tárgyalja a kormány a pedagógusok béremelését, Totyik Tamás szerint nagy valószínűséggel ez is terítékre fog kerülni a december 21-ére kitűzött sztrájktárgyaláson, ahol Maruzsa Zoltán államtitkár és a sztrájkbizottságot alkotó két pedagógus szakszervezet képviselői lesznek jelen.

„De elsősorban mégis a kibővített sztrájkköveteléseinkről lesz szó, ezeknek csak egy része a béremelés” – teszi hozzá a vezető.

Múlt héten Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminiszter a parlament kulturális bizottsága előtt kijelentette, hogy a jövő év fontos témája lesz az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozása, az oktatás digitalizálása, a tanárok teljesítményértékelése és a tankerületi intézményrendszer változtatása is.

Ezzel kapcsolatban Totyik Tamás kijelentette: „Nem tudom, hogy a tankerületeknél mit terveznek, hiszen már történtek személyi változások, a vezetőik politikai kinevezettek. Hogy a tankerületek szerkezetén akarnak-e változtatni, azt sem tudom”.

A NAT-nál viszont a kormánynak törvényi kötelezettsége, hogy 5 évente felül kell azt vizsgálnia. Utoljára 2018-ban kezdődött ennek az első köre, ami 2020-ig zajlott, többször átírták, de a világjárvány miatt elhúzódott.

„Hogy a végleges változat elkészült-e, vagy csak nem hozták nyilvánosságra a törvényi kötelezettség ellenére, nem lehet tudni, mert ezt a tanulmányt nem láttuk” – tette hozzá Totyik Tamás, aki úgy véli, hogy amíg nem szakmai, hanem politikai kérdésként kezelik a NAT-ot, addig nem lesz elmozdulás.

A novemberben létrehozott Nevelésügyi Kormánybizottságról szólva a PSZ vezetője úgy látja, a kormány érzékeli, hogy nagyon komoly gondok vannak a közoktatás teljesítményével, és a PDSZ-hez hasonlóan a PSZ is követeli, hogy önálló oktatási minisztériumra lenne szükség már régóta.

„De a puding próbája az evés. Az, hogy egy új bizottságban politikusok összegyűlnek, nem jelent megoldást. A kérdés a szakmaiság, azaz, hogy milyen szakembereket kérnek fel, és az ő elemzéseikből, javaslataikból a politikusok mit fognak hasznosítani.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!