4p

Így jellemezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt a legújabb kormányzati grémiumot, amelyről írásban feltett parlamenti kérdésre adott válaszában Rétvári Bence államtitkár tájékoztatott. Mindeközben a Tanítanék Mozgalom arra készül, hogy december 18-án a Belügyminisztérium előtt hatalmas hangfal segítségével adja át a pedagógusoktól érkezett üzeneteket Pintér Sándornak.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője írásban szegezte Pintér Sándornak a kérdést, hogy miért volt szükség a Nevelésügyi Kormánybizottság létrehozására. Amire szokás szerint Rétvári Bence válaszolt, méghozzá azt, hogy a kormány folyamatosan vizsgálja a lehetőségeket, hogy minél magasabb színvonalon biztosítsák a gyerekeknek, a tanulói közösségeknek a mindenkori körülményeknek megfelelő nevelést-oktatást, „mivel az oktatás eredményessége a nemzet társadalmi és gazdasági fejlődésének alapvető záloga”.

Majd így folytatja:

„Ennek érdekében a kormány létrehozta a Nevelésügyi Kormánybizottságot, amelynek feladata a magyar állam által a gyerekek hároméves korától nyújtott, a gyerekek nevelését célzó, a kormányzaton belül több miniszter irányítása alá tartozó szervezetrendszeren keresztül működtetett és ellátott szolgáltatás nyomon követése, figyelemmel kísérése, és a felmerülő kormányzati feladatok összehangolása”.

Mindeközben a legfontosabb: mi van a gyerekekkel? Fotó: Depositphotos
Mindeközben a legfontosabb: mi van a gyerekekkel? Fotó: Depositphotos

Azt már egyáltalán nem fűzte bele a válaszába az államtitkár, amit múlt héten Pintér Sándor belügyminiszter a parlament kulturális bizottsága előtt mondott, miszerint

a jövő év egyik fontos témája lesz az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozása, az oktatás digitalizálása, a tanárok teljesítményértékelése, és a tankerületi intézményrendszer változtatásai is.

Ezzel szemben a PDSZ Országos Választmánya szerint az Orbán Viktor miniszterelnökből, Pintér Sándor belügyminiszterből, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterből, Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszterből és Orbán Balázsból, a miniszterelnök politikai igazgatójából álló kormánybizottság felállítása egyenlő annak elismerésével, hogy hiányzik a kormányon belüli oktatási tárca. De mint mondják, a kormánybizottság tagjai hiába magasrangú politikusok, mégsem olyan személyek, akik az oktatásügyben kellő szakértelemmel rendelkeznének.

Ez a kormánybizottság a Rákosi-érát idézi, láthatóan csak a propaganda összehangolására jött létre – jelentették ki a PDSZ képviselői, akik Nevelésügyi Kormánybizottság helyett szakemberek által vezetett Oktatási Minisztériumot szeretnének.

Az oktatás két érdekvédelmi szervezete, a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyébként nemrég frissítette a sztrájkköveteléseit, és azt szorgalmazzák, hogy a kormány tűzzön ki időpontot a sztrájkbizottsági tárgyalások újabb fordulójára. Időpontjavaslat helyett helyett azonban csak egy hosszú levelet kaptak Maruzsa Zoltán államtitkártól.

„Ha záros határidőn belül nem kapunk választ az egyeztetés időpontjára, a kormány törvénysértése miatt bírósághoz fordulunk” – áll a PDSZ legfrissebb bejegyzésében.

A Civil Közoktatási Platform a honlapján reagált az új kormánybizottságra: „a kormányzat végre elismerni látszik, amit az oktatási mozgalmak már régóta hangsúlyoznak: rendszerszintű, súlyos válság uralkodik egy stratégiai jelentőségű területen, az oktatásban. A problémakezelési szándék jelének tekintjük a Nevelésügyi Kormánybizottság létrejöttét”.

Hozzáteszik: „Kíváncsian várjuk, hogy a leendő bizottsági titkár esetén más lesz-e a helyzet. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a bizottság milyen munkacsoportokat állít fel, ezeknek kik lesznek a tagjai, mi lesz a jogkörük, lesz-e kapcsolatuk a kormányzati intézkedéseket független szempontból értékelő szakértőkkel, az oktatásban érintettekkel, és hogy ezeknek mennyire lesz hatásuk az oktatáspolitikára”.

Szakmai anyagaik gyűjteményét, amelyet egy éve adtak át Pintér Sándor belügyminiszternek, hamarosan eljuttatják a bizottság többi tagjának is.

"Amennyiben a bizottság érdemben, az érintettek bevonásával kíván foglalkozni az oktatás rendszerszintű problémáival, a mintegy félszáz oktatáshoz kapcsolódó szervezetet összefogó Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértői anyagaival, javaslataival kész segíteni a bizottság munkáját" – teszi hozzá a CKP.

Mindeközben a Tanítanék Mozgalom arra készül, hogy december 18-án a Belügyminisztérium előtt hatalmas hangfal segítségével adja át a pedagógusok üzeneteit Pintér Sándornak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!