3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Átírták a szabályozást, meg is van a hatása.

Január 1-jétől lépett életbe az a szabályozás, amely szerint a közszférában működő munkáltatók már nem vonják le a szakszervezeti tagsággal rendelkező dolgozóik fizetéséből a szakszervezeti tagdíjakat. Ez korábban automatikusan történt, és a tagdíjakat át is utalták az érdekképviseleteknek.

A Népszava cikke szerint a "hivatalos indoklás szerint a kormány célja az volt, hogy egyszerűsítsék az állami működést, ám mivel a rendszer lényegében automatikus volt, semmilyen plusz terhet nem okozott a munkáltatóknak". A szakszervezeteknek viszont komoly terhet jelent az új szabályozás, és a hatását már most is érzik.

"A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint a törvénymódosítás elsősorban azoknak a pedagógus érdekképviseletek az ellehetetlenítését célozta, amelyek évek óta küzdenek az oktatásban dolgozók bérrendezéséért és fellépnek a munkavállalókat ért jogtalanságok ellen. Nagy Erzsébet lapunknak azt mondta, tagjaik fokozatosan állnak át a tagdíjak banki átutalására, de sokakat még nem tudtak elérni vagy nem jeleztek vissza.

Elmondása szerint eddig mintegy 15 százalékkal kevesebb tagdíjat kaptak, ami legalább egymillió forintos bevételkiesést jelent a szakszervezet számára"

- írja a lap, megemlítve, hogy a PDSZ-nél átállnak egy könnyebben használható online rendszerre, de ez sem fogja kiváltani a korábbi megoldást.

"Bármilyen rendszerre térünk át, nem tudjuk pótolni, amit az államkincstár korábban automatikusan, egyetlen beállítással tudott, vagyis azt, hogy a tagdíj a mindenkori illetmény egy bizonyos százaléka. Ezt semmilyen banki vagy informatikai rendszer nem tudja követni, de nyilván ez volt a kormányzati cél is: ha a pedagógusok béremelést kapnak, nehogy már a szakszervezeteknek nagyobb tagdíjbevétele legyen"

- mondta Nagy Erzsébet.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás is 20 százalékkal kevesebb tagdíj beérkezéséről számolt be, szerinte "megindult a kivéreztetés".

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke is, aki egyelőre nem tudott pontos adatokat mondani a tagdíjkiesésről.

"Rendkívüli erőfeszítést követelt tőlünk ez a helyzet, de ha a kormánynak az volt a célja, hogy ellehetetlenítsen bennünket, most azt tudom mondani: nem fog menni"

- jelentte ki.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!