4p

Bár már júniusban megjelent, csak az első botrány után, októberben került előtérbe az a Pintér Sándor-féle utasítás, amely arról rendelkezik, hogy az egyes iskolákban ki jogosult a pénzbeli vagy tárgyi adományok, ingyenes szolgáltatások, munka elfogadására. A Klebelsberg Központ elárulta.

Az utasítás 2023. június 25-i megjelenésétől október 31-ig Magyarország több ezer iskolájából összesen 37 kérelem érkezett, amelyek mindegyikét engedélyezte Hajnal Gabriella elnök.

Mindezt a Klebelsberg Központ árulta el, mégpedig a Civil Közoktatási Platform (CKP) közérdekű adatigénylésére adott válaszában.

A CKP szerint, ha ez az adat igaz, akkor az a következőket jelentheti:

  • az igazgatók nem ismerik vagy nem veszik figyelembe az utasítást
  • az adományozók és az iskolák megtalálták a kiskapukat: nem az iskolának, hanem közvetlenül a tanároknak, tanulóknak adományoznak (vállalva az ezzel járó pluszmunkát), nem tulajdonba, hanem csak használatba adják az eszközt stb.
  • az iskola inkább maga utasítja vissza az adományt, hogy elkerülje a vele járó munkát, vagy a konfrontációt a tankerülettel.

Eggyel több bürokratikus feltétel az iskolák működésében. Fotó: Depositphotos
Eggyel több bürokratikus feltétel az iskolák működésében. Fotó: Depositphotos

Érdemes felidézni, hogy a júniusban napvilágot látott utasítás szerint a tankerületekhez tartozó iskolák esetén a felajánlott adományok elfogadásáról ezentúl kizárólag a tankerület, illetve a Klebelsberg Központ dönt, kivéve a magánszemélyek 50 ezer forint alatti értékű donációit.

A vállalkozások, állami, önkormányzati szervek, egyház esetén 2 millió forint alatt a tankerület, afölött a Központ dönt, azonban civil szervezetek és többségi állami tulajdonú külföldi cégek esetén összeghatártól függetlenül, illetve magánszemélyeknél 50 ezer forint fölött a Klebelsberg Központ. Külföldi vagy nemzetközi szervezet, kormány esetén még magasabban van a döntési jogkör: a Belügyminisztérium gazdasági helyettes államtitkára határoz értékhatártól függetlenül minden esetben a külföldi, nemzetközi szervezet, valamint a nemzetközi megállapodás, egyezmény alapján külföldi kormány, minisztérium által felajánlott adományok elfogadásáról vagy visszautasításáról.

Az adományt a tankerület vagy a Központ köteles visszautasítani, ha az adomány az azt elfogadó szerv jogszabályban meghatározott feladatai ellátásának befolyásolására irányul, vagy ha az adományozó meghatározza, hogy az adomány felhasználását csak bizonyos személyi kör számára teszi lehetővé.

"Ez jelentheti azt is, hogy megmondom, az adományt egy adott iskola tanárai részére vagy egy adott feladatot végző tanárcsoport részére juttatom, illetve azért adom, hogy mondjuk csoportbontás legyen az iskola oktatás keretében" - magyarázza a CKP.

Emellett mérlegelni kell, hogy az elfogadás milyen kötelezettséget, terhet jelent a fenntartónak, megvalósíthatók-e az adományozási feltételek, milyen az adomány műszaki állapota stb.

A CKP szerint mivel az iskolák nem önállóan gazdálkodnak, ez a mérlegelési jogkör valóban indokolt, hiszen az adomány elfogadása olyan kötelezettségeket jelenthet, amelyek nem az iskolára, hanem a fenntartóra hárulnak. Ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy ez az összeghatár nélküli megkötés tovább csökkenti az iskolai autonómiát és a szülők lehetőségeit. Nem is beszélve a civil szervezetekkel szembeni diszkriminációról: az ő esetükben magasabb szintre helyezi az utasítás a döntést, mint a többi adományozó esetén.

Felmerülhet, hogy a tankerület célja elvonni az iskolától az adományokat, de arra senkinek sincs törvényes lehetősége, hogy másra használja az adományt, mint amire az adományozó adta. Ezért fontos, hogy az adományozó jelölje meg az adomány pontos célját, mert különben a felhasználásról a tankerület dönt.

Az intézkedés betarthatatlan – jelenti ki a CKP, hiszen véleményük szerint elég, ha csak arra gondolunk, hogy az iskola önálló gazdálkodásának hiánya és a finanszírozási problémák miatt minden iskolában van olyan alapítvány, amelyik az iskola gazdálkodásának segítését szolgálja: ha éppen nincsen pénz krétára vagy másolópapírra, akkor ezt kifizeti az alapítvány. Mostantól ehhez elvileg a Klebelsberg Központ elnökének az engedélye kell. Mint ahogy ahhoz is, ha egy apuka 100 ezer forintos munkát felajánlva kifesse a tantermet.

Juhász Ágnes, a CKP ügyvivője a Szabad Vonalzónak adott interjújában hozzáteszi: "bár az összes Belügyminisztérium (BM) alá intézményre vonatkozik az új utasítás, az egyházi intézményekre, és a BM alá nem tartozó iskolákra nem vonatkozik az előírás". 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!