2p

Egyáltalán nem ment zökkenőmentesen a béremelés.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának beszélt arról, hogy több esetben is intézkednie kellett a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárságának, hogy a pedagógusok valóban annyi béremelést kapjanak, amennyi jár nekik.

Mi lesz a pedagógusok fizetésével?
Mi lesz a pedagógusok fizetésével?
Fotó: Depositphotos

A cikk szerint a PDSZ-hez több mint kétezer olan visszajelzés érkezett már február óta, elsősorban önkormányzati fenntartású óvodákban, egyházi és magánintézményekben dolgozó pedagógusoktól, hogy a januári, átlagosan 32,2 százalékosnak ígért béremelésből csak a fokozatukhoz tartozó minimumot kapták meg. Ez azonban nem minden, ugyanis előfordultak olyan esetek is, amikor úgy módosították az új bérsávok szerinti minimumra egyes pedagógusok illetményét, hogy fizetésük valójában alacsonyabb lett, mint a béremelés előtt volt.

Nagy Erzsébet a portálnak elmondta, a PDSZ továbbította a panaszokat a Belügyminisztériumnak, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a tárca folyamatosan egyeztet az érintett fenntartókkal, a hozzájuk érkezett megkereséseket pedig minden esetben kivizsgálták és intézkedtek.

Mennyi az annyi?

A Népszava emlékeztet, a diplomás átlagbér 2024-re előzetesen számított összege bruttó 936 513 forint, vagyis ahhoz, hogy a kormány teljesítse a vállalását, a pedagógusok átlagbérének idén legalább bruttó 672 416 forintra kell emelkednie.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Forrás Társadalomkutató Intézet reprezentatív kutatásának márciusban bemutatott eredményei szerint a pedagógusok idén februárban átlagosan bruttó 620 127 forintot kaptak, ami nettóban nagyjából 420 ezer forintnak felel meg – ez azonban valamennyivel alacsonyabb a vállalt szintnél. Nagy Erzsébet hozzátette, az a kormány érdeke is, hogy az uniós támogatású béremelésre szánt fedezetet felhasználják a fenntartók, mert az másra nem költhető, és a maradványt vissza kell fizetnie az államnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!