3p

Fontos bírói végzés született Győrben Kásler Miklós, korábbi Emberi Erőforrások miniszter túlmunka-rendeletéről. Az ítélet rávilágít arra, hogy a megkárosított pedagógusoknak gyorsan, még a státusztörvény elfogadása előtt érdemes intézkedniük.

2022 elején, a Covid-járvány lecsengésekor még Kásler Miklós volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője. Hivatali ideje végén kiadott egy határozatot, mely rendkívül sok pedagógust hozott hátrányos helyzetbe. Többek között felülírta a Mesterpedagógus fokozatba soroltak óraszámára vonatkozó hatályos rendelkezéseket.

A PDSZ ügyvédje, dr. Nyitrai Károly már akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendelettel rengeteg pedagógust megkárosított a munkáltató, ezért a többletórákat a rendkívüli munkaidő szabályai szerint ki kell fizetni.

Nagy jelentőségű bírói ítélet született. Fotó: Depositphotos
Nagy jelentőségű bírói ítélet született. Fotó: Depositphotos

Az ominózus, Kásler-féle határozat arról rendelkezett, hogy a Mesterpedagógus besorolású pedagógusoknak akár heti 20 tanórai foglalkozás megtartása is elrendelhető. A PDSZ már akkor tiltakozott a jogsértő határozat ellen. Miniszteri határozattal ugyanis még a felhatalmazási törvény alapján sem lehet jogszabályt felülírni.

Most egy olyan precedensértékű jogerős ítélet született a Győri Ítélőtáblán, amely országos hatással bírhat. Egy Vas megyei pedagógusnak ugyanis utólagosan megítélték a 178 ezer forintnyi túlórapénzét, sőt, a Szombathelyi Tankerületi Központ nemcsak ezt az összeget, hanem a 180 ezer forintos perköltséget is fizeti – írja a Nyugat.hu.

A PDSZ szerint a per alapját képező EMMI-határozat már annak idején is nagy felháborodást váltott ki, s már akkor közzétettek egy jogi állásfoglalást, amelynek lényege, hogy törvénytelen a mesterpedagógusoknak heti 18-nál több órát előírni. Nyitrai Károly, a PDSZ ügyvédje – aki szerint 2022 januárja óta ezres nagyságrendben is érinthette a mesterpedagógusokat a hátrányos rendelet –  a győri ítélettel kapcsolatban kijelentette:

„Nagyon jó visszacsatolás, hogy egy ilyen egyéni érdeksérelmet a munkaügyi bíróság orvosolni tudott.” 

Ugyanakkor bármennyire is precedens értékűnek tűnik a mostani ítélet, Nyitrai arra számít, hogy a tankerületek maguktól nem fognak fizetni, és a tanároknak szinte biztos, hogy munkaügyi pereket kell indítaniuk.

Ezért a PDSZ arra figyelmeztet valamennyi mesterpedagógust, hogy a heti 18 óra felett 2022. január 1. óta ki nem fizetett foglalkozásaik, óráik ellenértékét követelhetik – és segítenek nekik a felszólítás megfogalmazásában. A kifizetés elmaradása esetén ugyanis akár a rendkívüli lemondás jogát is gyakorolhatják. 

A PDSZ ügyvédjénél egyébként egyre többen jelentkeznek a rendkívüli lemondás kezdeményezésével. A pedagógus szakszervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkáltatók peres eljárás nélkül is kifizessék a többletmunkáért járó bért.

Arra viszont külön felhívják a figyelmet, hogy ha ez mégsem valósul meg, fontos, hogy még a státusztörvény hatályba lépése előtt beadják az érintettek követeléseiket, mert – ahogy a PDSZ fogalmaz – a státusztörvényt az eddigi ítéletek alapján úgy írták meg, hogy lehetőleg ne kelljen a munkáltatónak a túlmunkát kifizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!