2p

A Szülői Hang Közösség és a Szülői Összefogás Közösség alapítóinak tűpontos írása a pedagógustiltakozások egyéves évfordulóját követően. Részletesen elemzik a helyzetet, és feltárják a hibákat, amiken ha nem változtat a társadalom, nem sok változás várható.

A két közösség arra mutat rá, hogy a mosani tiltakozási hullám már a harmadik, ami a pedagógustársadalomban zajlik, amelynek elmúlt egy éve igazán eseménydús és kitartó ellenállásról szólt. 

"De mindeközben a kormány kifárasztásos módszere sem lankad, sőt, több, mint egy évtizede ezt alkalmazza" - írják rendkívül erős mondatokat tartalmazó közös levelükben

Véleményük szerint az óriási kommunikációs és hatalmi erőfölényben lévő kormányzat minden esetben figyelmen kívül hagyja a pedagógusok, szakemberek és érintettek követeléseit, szemmel láthatóan csak örül, ha azok a bátrak, akik felemelik a hangjukat elhagyják a pályát.

A Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum 19 oktatója is csatlakozott 2023. január 31-én  a sztrájkhoz. Fotó: Facebook/PDSZ
A Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum 19 oktatója is csatlakozott 2023. január 31-én a sztrájkhoz. Fotó: Facebook/PDSZ

Kijelentik: a jelenlegi kormányzat nem azért nem reagál a szakmai kritikákra, mert nem látja vagy nem érti azokat. Azért nem reagálnak, mert a döntéseket nem pedagógiai szakmai alapon kívánják meghozni. A cél nem a minőségi közoktatás megteremtése, hanem a jelenlegi autokratikus hatalmi berendezkedés és a kialakult függőségi viszonyok bebetonozása. 

Meggyőződésük, hogy nagy változások szülők nélkül nem tudnak történni. 

"Nagy problémát jelent a szülők passzivitása. Igaz ugyan, hogy egymás után több tüntetésen a szülők is több tízezres számban képviseltették magukat,  számos élőlánc és egyéb kreatív szülői demonstráció zajlott szerte az országban, mégis ezeken a szülőknek csak töredéke vett részt" - von reális mérleget a Szülői Hang Közösség és a Szülői Összefogás Közösség.

Arra hívják fel a figyelmet, lehet ugyan, hogy sokan látják vagy érzik a közoktatási rendszer gyengéit, de ennek nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, vagy nem látják be, hogy ezek kormányzati mulasztásokból erednek.

"A kormányzat jelenleg olyan erős hatalommal, megfélemlítő képességgel és manipulációs gépezettel rendelkezik, mellyel könnyedén le tud verni bármilyen tiltakozást, amelynek nem elég erős a látható társadalmi támogatottsága. Megoldást akkor remélhetünk, ha sikerül érdekeltté tenni a szülőket, ill. a választópolgárok szélesebb körét" - mutat rá a két közösség. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!