TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. november 23. 14:00

A szerdai sztrájk nem múlt el nyom nélkül, így az indulatok domináltak az OÉT mai ülésén. A jövő évi béremeléseket illetően a munkavállalók 10 százalékot szeretnének, míg a munkaadók 4,5 százalékos keresetemelést tartanak indokoltnak.

Felemás eredménnyel zárult az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülése, amelyen a garantált bérminimum, valamint a korkedvezményes nyugdíjak megtárgyalását tűzték napirendre a résztvevők. A munkavállalói oldal képviselői az eddigi 8-9 százalékról 10 százalékra növelte a jövő évi bruttó bérnövekedéssel kapcsolatos követelését, míg a munkaadói oldalon nem alakult ki egységes álláspont a reálkeresetek emelkedését illetően. 

Egyetértés született a résztvevők között abban, hogy a garantált bérminimummal kapcsolatos tárgyalásoknak két szinten kell folyniuk, egyrészt az OÉT berkein belül, másrészt pedig ágazati szinten. Az összegszerűség tekintetében azonban komoly nézetkülönbség alakult ki a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői között.

Míg a munkaadók egy része január 1-től 80000 forintos, július 1-től pedig 83600 forintos bérminimumot javasol, a munkáltatók másik hányada 4,5 százalékos reálkereset emelkedést tart indokoltnak. A szakszervezetek ezzel szemben 10 százalékot javasolnak. A 4,5 százalékot a munkavállalók képviselői nem tekintik tárgyalási alapnak, sőt azt nem emelkedésnek, hanem egyenesen reálbér csökkenésként értékelik, nyilatkozott Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője.

A korkedvezményes nyugdíjakat illetően már eddig is komoly szakmai tanácskozások folytak, és várhatóan 2010-re lesz egységes koncepció. A szakszervezetek azonban túl távolinak találják a három évvel későbbi időpontot. Ezzel együtt úgy gondolják, hogy az ütemterv kidolgozása nem is annyira szakmai, mint inkább a tapasztalatokból vett hozzáállást igényel.

Csizmár Gábor, a munkaügyi minisztérium államtitkára szerint nincs akadálya annak, hogy bizonyos, különösen veszélyes munkakörökkel kapcsolatos kockázatelemzéseket előrehozottan tárgyaljanak, de a korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos paradigmaváltás annyira átfogó változtatást igényel, hogy nem lehet erről a kérdésről kellő megalapozottság hiányában tárgyalni. 

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.