2018. december 31. 15:20

A minimálbér emeléssel növekszik a gyed és a táppénz maximuma is.

Miután tegnap megszületett a megállapodás a 2019-es minimálbérekről, azt is ki lehet számolni, hogyan változnak a teljes munkaidőben adható legkisebb bérhez kötött ellátások.

Varga Mihály pénzügyminiszter Varga Mihály pénzügyminiszter

Ehhez 149 ezer forintos minimálbért kell alapul vennünk (a garantált bérminimum pedig 195 ezer forintra emelkedett).

A minimálbérrel kapcsolatos tárgyalások lezárása után annyit feltétlenül érdemes megjegyezni, hogy a kormány 2019-re 8,8 százalékos átlagos bruttó béremelkedéssel számol. A magyar fizetések zöme a minimálbér és az átlagos bruttó bér - amely idén január és október között 324 400 forint volt - közé esik. A medián ugyanis alacsonyabban van, mivel a kevesebbek által megkeresett magas bérek felfelé húzzák az átlagot. Mindezzel együtt folytatódik a magyar bérek felzárkózása Európában, bár ennek ütemét meghatározza a tagállamokban végrehajtott béremelések mértéke is.

Ha tudni szeretné, hogyan alakul a fizetése 2019-ben, a január elsejével hatályos szabályokkal frissített bérkalkulátorunk segítségével itt megnézheti! (Figyeljen arra, hogy egy- vagy kétkeresős kalkulációt választ!)

Ami pedig a minimálbérhez kötött ellátásokat illeti, a gyermekgondozási díj összegét is ez alapján állapítják meg. Azt már tudjuk, hogy a minimálbér januártól bruttó 149 ezer forint lesz. A gyed havi összegének maximuma pedig a minimálbér kétszeresének 70 százaléka a szabályok szerint. Ebből 208 600 forintos gyed-plafon adódik. Vagyis kerekítéssel 209 ezer forint. Idén egyébként 193 200 forint volt a maximum.

Érdemes felvetés, hogy amennyiben a munkavállalói oldal 13 százalékos minimálbér-emelési javaslatát fogadták volna el, nem pedig a végül szentesített 8 százalékot, akkor a gyed felső határa 218 ezer forintra emelkedett volna.

A táppénz megállapítása is a minimálbérhez között. Ebben az esetben az a szabály, hogy táppénz napi összege legfeljebb a minimálbér kétszeresének harmincad része lehet. Ez 2018-ban 9180 forint volt, jövőre 9933 forint, vagyis kerekítéssel 10 ezer forint jön ki.