TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Rövid távon valószínűleg "tűzoltó hatása" lenne a rezidensek átmeneti adómentességéről szóló kereszténydemokrata javaslatnak, ahhoz viszont, hogy hosszú távon pályán lehessen őket tartani, a teljes ágazat bérrendezése szükséges – mondta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke hétfő este az MTI-nek.

Nagy Kálmán KDNP-s országgyűlési képviselő hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében arról írt: alapkoncepciójuk szerint adómentességet élvezne az, aki az egyetem elvégzése után belép a magyarországi rezidens rendszerbe, és elkötelezi magát a pálya mellett. Ha vállalja a feltételeket, 5 évig személyi jövedelemadó-mentességet élvez, az ezt követő 5 évben pedig fokozatosan csökkenne, majd megszűnne a számára járó adókedvezmény.

"A rezidens szövetség minden olyan kezdeményezést támogat, ami az orvosok pályakezdését, pályán tartását segíti, hiszen jelen pillanatban olyan viszonyok vannak az egészségügyben, hogy az elől a kollégák jelentős része menekül" – hangsúlyozta Papp Magor.

Rövid időn belül hatástanulmányt is szeretnének végezni arról, mit szólnak a kezdeményezéshez a fiatal kollégák, illetve az milyen hatással lehet rájuk nézve – tette hozzá. A szövetség elnökének becslései szerint egy átlagos kezdőorvos, attól függően, hány munkahelye van, 20-50 ezer forintig terjedő adómentességet is szerezhetne a kezdeményezésnek köszönhetően. "Ez egy jelentős összeg, alapul véve, hogy a rezidensek 85 ezer forintot keresnek" – fűzte hozzá Papp Magor. Emellett viszont teljesülnie kell a kezdőorvosok azon alapelvárásának is, hogy ledolgozott munkájukat - mint a plusz ügyeleteket – minden esetben fizessék ki, továbbá az ügyelet végén engedjék haza őket és biztosítsák szakmai fejlődésüket is - hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Papp Magor ugyanakkor kiemelte: hosszú távon csak a teljes ágazat bérrendezése, valamint a megfelelő munkakörülmények léte és egy morális megújulás képes biztosítani az egészségügyi rendszer működőképességét. Szerinte egyébként hosszú távú megtartó ereje a kétszázezer forintos küszöb elérésének lenne. Minden olyan törekvés, amely ehhez közelebb visz, az megtartó hatású, "de ahhoz hogy versenyben maradjon a magyar egészségügy, át kell ugorni ezt a lécet".

Ennek kapcsán kifejtette: jól látható, hogy a rezidensek a magyar egészségügy legkiszolgáltatottabb szereplői, de azon is megoldást kell találni, miként lehet pályán tartani az orvosokat. Ehhez pedig a tapasztalt orvosok és a többi egészségügyi szakdolgozó bérének rendezésére is gondolni kell – tette hozzá Papp Magor.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.