2007. július 25. 08:11

Az Európai Unióban csökken az új tagállamok bérlemaradása az Európai Munkaügyi Kapcsolatok Megfigyelő Központjának jelentése szerint.

Az Európai Unió átlagában az elmúlt két évben a nominális bérek 4,9 és 5,6 százalékkal nőttek, ez reálértékben 1,9 illetve 2,7 százalékot jelentett - állapítja meg a jelentés.

A régi tagállamokban a nominális béremelés ebben a két évben 2,8 és 2,9 százalék volt, ez reálértékben 0,6 és 0,8 százalékot eredményezett. Az új tagállamokban viszont nominálisan 7,5 és 9,1 százalékos fejlődést értek el, ami vásárlóértékben 3,5 és 5,2 százalékos erősödés.

Az új tagállamok reálbéremelésének két szélső értéke a múlt évben: Cipruson egy százalék, Litvániában 16 százalék. A régi tagállamokban ezek a szélső értékek: Németországban 0,1 százalék, Görögországban 2,6 százalék.

Magyarországon a múlt évben a bruttó bér 8,1 százalékkal, a nettó 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,9 százalékos növekedésével számolva - 3,5 százalékkal volt magasabb az előző évhez viszonyítva.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.